Hoe effectief is de tweede booster?
De eerste brieven met een uitnodiging voor een tweede booster van de coronaprik vallen vanaf 26 februari op de mat. Dit zijn circa 110.000 brieven. De ontvangers zijn 70-plussers en bepaalde risicogroepen. Voor veel van hen wordt het de vierde ronde van het coronavaccin. Lees hier vijf vragen over deze tweede booster.
1. Wie krijgt er een tweede booster?
Mensen van 70 jaar en ouder kunnen nu de afspraak maken voor een herhaling van het coronavaccin, volgens het RIVM. Daarnaast worden bewoners van verpleeghuizen, mensen met een sterk verminderde weerstand en mensen met het Downsyndroom uitgenodigd. Er moet wel drie maanden zitten tussen deze prik en het vorige coronavaccin. De uitnodigingen worden niet op leeftijd verstuurd, maar op hoe lang geleden je vorige prik was. De prik wordt gegeven bij de GGD-locaties, en als je in een instelling woont, door de eigen medische dienst. De huisarts geeft tenslotte de vaccins aan 70-plussers die echt niet naar de GGD-locaties kunnen komen en aan mensen met downsyndroom.
Voor veel 70-plussers wordt dit de vierde ronde van het coronavaccin. De Gezondheidsraad heeft deze tweede boosterprik geadviseerd, omdat de bescherming van de prikken bij 70-plussers sneller afneemt, dan bij jongere mensen. Alle mensen krijgen voor deze vierde ronde een coronavaccin van Moderna of Pfizer. Kiezen is niet mogelijk.
2. Ik zit daar niet bij. Kan ik toch een tweede booster krijgen?
Nee, want volgens de Gezondheidsraad is dat niet nodig. De omikronvariant van het coronavirus is minder ziekmakend dan eerdere varianten. En de besmettingsgolf neemt af. ‘Voor de algemene bevolking is de verwachte gezondheidswinst door een tweede boostervaccinatie daarom gering’, aldus de Gezondheidsraad.
En de New York Times had vorige week goed nieuws: uit een analyse van onderzoeken blijkt de eerste boosterprik langdurig te beschermen bij mensen tot 70 jaar en mensen met een goed werkend immuunsysteem. Mogelijk zelfs jaren.
3. Hoe goed werkt de tweede booster?
Het rapport van de Gezondheidsraad moet het antwoord op deze vraag nog schuldig blijven. Er is nog weinig ervaring met de tweede booster. Alleen in Israël was al begonnen met de extra prik voor 60-plussers en zorgmedewerkers en zijn er al wat cijfers verzameld.
De tweede booster gaf twee keer minder corona-infecties en vier keer minder ernstige ziekte door corona dan alleen een eerste booster. Maar de meetperiode was erg kort, dus dit weten we nog niet zeker.
4. Wat zijn de bijwerkingen van de tweede booster?
De Gezondheidsraad verwacht dat de bijwerkingen hetzelfde zijn als bij de eerste booster. Die waren net als bij de basisvaccinaties tegen corona pijn op de prikplek, vermoeidheid, rillingen, koorts, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn of misselijkheid. Bij de eerste booster was er alleen een opvallend verschil: het Moderna-boostervaccin lijkt iets meer lichte bijwerkingen te geven. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hebben mensen die met Moderna worden geprikt vaker dan bij Pfizer last van pijn op de prikplek, vermoeidheid en hoofd- en spierpijn.
Houd voor de bijwerkingen van de tweede booster de website van het bijwerkingencentrum Lareb in de gaten.
5. Heb je een tweede booster nodig voor je vakantie in het buitenland?
Veel landen stellen eisen met betrekking tot corona. Lees meer over de maatregelen in vakantielanden in dit artikel.
- RIVM
- Gezondheidsraad