Ik (vrouw, 80 jaar) heb steeds slijm in mijn keel en moet dus steeds slikken, ook ’s nachts. Ik gebruik omeprazol maar ben er voorlopig mee gestopt om te kijken of dat iets uitmaakt.
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.
Het probleem dat u beschrijft is meestal psychologisch. Uw neus produceert doorlopend slijm waar stof (dat aanwezig is in de lucht die u inademt) aan blijft plakken. Via de achterwand van de keel loopt het slijm naar de slokdarm en wordt het doorgeslikt. Dat prachtige reinigingsmechanisme gebruikt enkele liters (!)per dag. Op het moment dat u zich daar bewust van wordt, voelt u de hele tijd dat u slikt en ook dat er nog steeds ‘iets’ zit. Dan gaat u nogmaals slikken, uw keel schrapen, uw neus ophalen enzovoorts.
Hierdoor raken uw slijmvliezen geïrriteerd, waardoor u het zich nóg meer bewust wordt. In zo’n vicieuze cirkel terechtkomen heeft soms te maken met stress want bij stress staan alle zintuigen op scherp, dus voelt u van alles wat u anders niet zou opmerken maar het kan ook spontaan optreden. U moet zich realiseren hoe het werkt en proberen het te negeren. Áls stoppen met maagzuurremmer omeprazol al iets uitmaakt, dan is het waarschijnlijk negatief. Hebt u een middenrifbreukje en daardoor last van brandend maagzuur, dan spant de bovenste sluitspier aan, waardoor wegslikken van slijm minder makkelijk gaat en bovendien het gevoel toeneemt dat er nog ‘iets zit’.
Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?
Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.