Verander je levensstijl
Het is waar dat we de tijd niet stil kunnen zetten en als we ouder worden lijkt alles zelfs steeds sneller te gaan. Recente studies laten echter zien dat we wel degelijk kunnen voorkomen dat het lichaam snel veroudert.
Door deze studies is het nu veel duidelijker waardoor sommige mensen sneller verouderen dan andere. Er is aangetoond dat 'normale' verouderingsverschijnselen in feite het resultaat zijn van een inactieve levensstijl.
Menselijk groeihormoon
Het 'menselijk groeihormoon' (HGH: Human Growth Hormone) en het gebrek daaraan is een van de oorzaken van veroudering. Na het 50ste levensjaar stoppen de meeste mensen automatisch met het produceren van HGH. Hierdoor versnelt het verouderingsproces en vermindert het proces van de celvernieuwing, groei en reparatie.
Het goede nieuws is dat door trainen ook het 'menselijk groeihormoon' kan worden aangemaakt. In ruil daarvoor helpt het hormoon ons om de spierkracht en conditie te behouden.
Klok terugdraaien
Studies hebben laten zien dat regelmatig trainen bij ouderen de klok heel wat jaartjes terug kan draaien. Het maakt daarbij niet uit op welke leeftijd wordt gestart met bewegen. Een van de testgroepen had zelfs een gemiddelde leeftijd van 90 jaar.
Sterke botten
Dr. Everett L. Smith, directeur van het Biogerontology Lab (University of Wisconsin), heeft aangetoond dat een groep vrouwen van boven de 50, die zes jaar lang deelnamen aan een aerobicsprogramma, hun fitheid met maar liefst 23 procent verbeterden. Verder hadden ze geen verlies van functies die typisch bij hun leeftijd horen.
Dr. Smith heeft ook het verlies van botstructuur onderzocht bij vrouwen rond de 80. Deze groep deed 30 minuten lang zittende trainingen, drie keer per week, drie jaar lang. De botstructuur verbeterde met 2,29 procent, terwijl bij een vergelijkbare groep inactieve vrouwen het verlies aan botstructuur gemiddeld 3,28 procent was.
Beter geheugen
In een andere Amerikaanse studie werden de gegevens van meer dan 5000 vrouwen boven de 65 jaar vergeleken. De conclusie was dat trainen goed is voor het geheugen. Wanneer het zenuwstelsel namelijk te weinig wordt gestimuleerd, vermindert het functioneren.
Door voldoende stimulering van het centrale zenuwstelsel door fysieke activiteiten, kan het verlies aan functies in het zenuwstelsel en de hersenen worden tegengegaan.
De bloeddoorstroming verbetert bij conditionele activiteiten, waardoor verschillende delen van de hersenen beter kunnen functioneren. De boodschappen worden zelfs sneller van het zenuwstelsel naar de hersenen gestuurd. Bewegen helpt ook om aandachtig en alert te blijven. Dit is nodig om snel informatie naar de hersenen te kunnen sturen.
Voorkom Alzheimer
In het 'Annals of Internal Medicine' is een studie gepubliceerd waaruit bleek dat ouderen die minimaal drie keer per week trainen, 38 procent minder kans hebben op Alzheimer.
De theorie is dat trainen niet alleen de bloeddoorstroming en zuurstoftoevoer naar de hersenen verbetert, maar het kan ook helpen de zogenaamde 'plaque' in de hersenen te voorkomen die geassocieerd wordt met Alzheimer.
Blijf in balans
Veel ouderen hebben problemen met lopen door een slechte balans. Na deelname aan een functioneel trainingsprogramma verbeterde dit bij alle deelnemers.
"Wandelen is eigenlijk niets meer of minder dan je gewicht van het ene been naar het andere been verplaatsen zonder te vallen", zegt Howe, directeur van het HealthQWest, een onderzoeksinstituut in Schotland. "Als je als oudere mobiel kunt blijven, kun je vaak ook langer onafhankelijk blijven functioneren."