Danspaal als workout

Polefitness

Getty Images

Bij paaldansen denkt u al gauw aan halfnaakte danseressen en striptenten. Tegenwoordig treft u echter ook in menig sportschool een danspaal aan. Wie daar gekleed en al omheen zwiert, doet aan polefitness. Vaak doet u ook oefeningen naast de paal. Zo krijgt u een complete workout.

Waar andere fitnessvormen zich vaak richten op bepaalde spiergroepen, speelt bij polefitness de coördinatie tussen de verschillende spieren een grote rol. Daarbij worden technieken uit het traditionele paaldansen gecombineerd met Gogo-aerobics, gogo dansen in aerobics stijl.

Een heuse sport
Het dansen aan en om een paal is een combinatie van cardio en krachttraining. Verder moeten uw bewegingen er uiteraard sierlijk, vloeiend en gestroomlijnd uitziet. Een goede spierbeheersing speelt daarbij een belangrijke rol. En dat is iets wat de nodige oefening vergt.

De bewegingen die u moet uitvoeren en de beheersing die u daarbij nodig hebt, vragen flink wat van uw lichaam. Denk dan ook niet te licht over polefitness. Het is niet voor niks een heuse sport, compleet met wereldkampioenschappen. Zeker in het begin zult u de dag na een intensieve training flink last hebben van spierpijn. Wie die weet te overwinnen, wordt op den duur beloond met extra kracht, flexibiliteit, ritmegevoel en uithoudingsvermogen.

[PAGEBREAK] 

Zwieren in groepsverband
Als u wilt leren paaldansen, kunt u het beste naar een sportschool gaan. Steeds meer sportcentra hebben een cursus polefitness op het programma staan. Meestal wordt er getraind in kleine groepjes, onder begeleiding van een ervaren paaldanseres. Mannen zult u er niet zo snel aantreffen, want polefitness is (nog) een echte vrouwensport.

Na een goede warming-up krijgt u les in de basistechnieken van het paaldansen. Sociaal contact speelt tijdens de training een grote rol. Uw medecursisten helpen u en moedigen u aan. Omdat iedereen toekijkt als u rond de paal zwiert, is enig lef mooi meegenomen. Een beetje lenigheid kan trouwens ook geen kwaad, maar een echt slangenmens hoeft u niet te zijn.

Thuis aan de paal
Vind u het zo leuk dat u het ook thuis wilt doen? Dat kan. Op het internet kunt u uw eigen paal bestellen. Vanaf ongeveer 250 euro heeft u een mobiele paal in huis die u tussen de vloer en het plafond vast kunt zetten. Voor wie wat meer te besteden heeft, zijn er verplaatsbare exemplaren waarbij de paal vastzit in een klein podiumpje. Beide types zijn simpel te plaatsen en leverbaar in diverse lengtes en voor verschillend vloer- en plafondmateriaal.

Ook goede instructies zijn bij polefitness van groot belang. Er zijn verschillende dvd's die u helpen de technieken van het paaldansen onder de knie te krijgen. En wat hoort er nog meer bij polefitness? Muziek natuurlijk! Bij voorkeur met een lekkere en stevige beat die u een extra boost geeft.

Auteur