Dit zijn heerlijke, kruimelige, glutenvrije brownies die letterlijk smelten in de mond. In plaats van meel gebruik je hiervoor fijngemalen walnoten, waardoor de brownies een onweerstaanbare nootsmaak krijgen.
Ingrediënten
- 250 g boter
- 300 g pure chocolade
- 300 g suiker
- 200 g donkere basterdsuiker
- 5 grote eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 100 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel OF 100 g glutenvrije bloem plus 1 theelepel bakpoeder en 1⁄2 theelepel xanthaangom
- 200 g gepelde walnoten, fijngemalen
- 150 g witte chocolade, in kleine stukjes
- Een bakblik van 33 x 23 cm, ingevet en met beklede bodem
Bereiding
1. Verwarm de oven voor tot 190 °C (op gasstand 5).
2. Smelt de boter en pure chocolade in een vuurvaste kom die je op een pan zacht kokend water plaatst, of doe de ingrediënten in een magnetronbestendige kom en zet die 1 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Roer zodat er geen klonten achterblijven. Zet apart en laat afkoelen.
3. Klop de gewone en de basterdsuiker, de eieren en het vanille-extract door elkaar tot het mengsel erg licht is en dubbel zo groot. Giet tijdens het kloppen langzaam de gesmolten chocolade en het botermengsel erbij.
4. Meng het bakmeel en de gemalen walnoten erdoor en giet het mengsel in het bakblik. Strooi de stukjes chocolade erover (die in het mengsel moeten zakken) en zorg dat ze gelijkmatig over het mengsel verdeeld zijn.
5. Zet het blik ongeveer 30–40 minuten in de voorverwarmde oven tot de brownies een korstje hebben en een in het midden gestoken mes er schoon uitkomt zonder beslag.
6. Laat afkoelen voor je het in plakjes snijdt.
Deze brownies blijven 5 dagen goed als je ze bewaart in een luchtdichte doos of trommel.
Dit recept komt uit het boek Glutenvrij Bakken.