Ik volg sinds kort het FODMAP-dieet. Nu zeggen sommige mensen dat ik geen frisdrank meer mag, maar anderen zeggen dat ik dit juist wel mag. Ik drink cola light. Als ik wat anders drink, drink ik niet voldoende. Kunt u me vertellen wat ik nu wel precies mag eten en drinken?
Marijke
Linda Hogervorst, diëtiste
Bedankt voor uw vraag. Ik kan aan uw vraag merken dat u in de war raakt van alle verhalen die over voeding rondgaan. Dat is heel begrijpelijk.
Het FODMAP-beperkte dieet
FODMAP is een afkorting voor gefermenteerde oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Dat klinkt ingewikkeld, maar kortgezegd zijn het allemaal verschillende soorten koolhydraten. Bij sommige mensen kunnen één of meerdere van deze koolhydraten niet goed verteerd worden, waardoor ze darmklachten veroorzaken. Het FODMAP-beperkte dieet wordt dan ook steeds vaker ingezet bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom.
Het FODMAP-beperkte dieet is een eliminatiedieet. Dat wil zeggen dat voor een bepaalde periode alle “FODMAPs” uit het voedingspatroon worden geschrapt. Het doel hiervan is om de darmklachten zoveel mogelijk te reduceren. Is dat gelukt? Dan worden de FODMAPs weer één voor één in het voedingspatroon geïntroduceerd. Met deze werkwijze hoopt uw diëtist of arts erachter te komen welke FODMAP (of welke FODMaPs) bij u voor klachten zorgen.
Zo kan bijvoorbeeld uit het dieet blijken dat u darmklachten krijgt van bepaalde oligosachariden. Deze sachariden zijn in hoge mate aanwezig in uien en knoflook. Op deze manier weet u dat u deze producten zoveel mogelijk moet vermijden, om darmklachten te voorkomen.
Cola light
Cola light is gezoet op basis van zoetstoffen. Er bestaan twee soorten zoetstoffen: polyolen (welke onderdeel zijn van het FODMAP-beperkte dieet) en intensieve zoetstoffen (welke geen onderdeel zijn van het FODMAP-beperkte dieet). De zoetstoffen die aan cola light zijn toegevoegd, zijn aspartaam en acesulfaam-K. Beide vallen onder de intensieve zoetstoffen. Dat betekent dat het in het kader van het FODMAP-beperkte dieet niet nodig is om cola light te vermijden.
Gasvorming
Wel is het bekend dat cola light, net zoals andere koolzuurhoudende dranken, extra gasvorming kan veroorzaken. Gasvorming (extra lucht) in de darmen leidt ook tot klachten. Of dit bij u ook het geval is, kunt u zelf het beste beoordelen (eventueel door het uit te proberen).
Linda Hogervorst is freelance diëtist en heeft een master’s degree in Nutrition and Health. Inmiddels beantwoordt ze geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Heb je een vraag over voeding? Stuur dan een mail naar voedingsdeskundige Patricia Schutte.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.