Hoe ga je ermee om als je partner een ander dieet heeft?

Advies van een diëtist

Getty Images

In de ideale wereld delen je partner en jij misschien wel een bord glutenvrije pasta met gehaktballetjes op basis van soja en drinken jullie ’s ochtends een cappuccino met havermelk, of staat er vaker een goedgevulde salade op het menu. De werkelijkheid is vaak anders, wat zou kunnen resulteren in conflicten over voeding. Hoe ga je ermee om als je partner een ander voedingspatroon heeft? De diëtist geeft advies.

Respecteer de ander

Lobke Faasen komt als plantaardig diëtist vaak mensen tegen met compleet verschillende eetpatronen. “Ik help regelmatig mensen van wie de partner een ander of geen dieet volgt.” Het eerste advies dat Lobke in zo’n situatie geeft, is om niets op de ander te forceren. “Doe je ding en je zult zien dat je diegene vanzelf gaat inspireren. Als je continu aan iemand duidelijk maakt dat je liever zou willen dat diegene ook, bijvoorbeeld, vegetarisch of veganistisch gaat eten, zal dat alleen maar weerstand opwekken bij de ander. Ik zeg altijd: als jullie echt van elkaar houden, respecteert je partner dat jij dit voedselpatroon hebt en accepteer jij dat je partner een andere beslissing maakt.”

Kijk naar de overeenkomsten

“Door samen te eten, voorkom je dat er iets tussen jullie in komt te staan. Zoek binnen de dieetvoorkeuren op waar jullie raakvlakken zijn, zodat er misschien een gezamenlijke maaltijd gemaakt en gegeten kan worden. Misschien houden jullie beiden van pasta? Je zou daar bijvoorbeeld vlees aan toe kunnen voegen voor de partner, of zoek een vleesvervanger die door beiden wordt gewaardeerd. Als samen dineren echt geen optie is, kan er misschien gezamenlijk ontbeten of geluncht worden.” Toch kunnen beide partijen af en toe wel wat water bij de wijn doen, vindt Lobke.“ Als je partner alleen maar gezonde maaltijden eet, en jij onwijze trek hebt in een pizza, kunnen jullie misschien een volkoren pizzabodem met veel groenten beleggen."

Communicatie is de sleutel

“Voor wederzijdse respect is het belangrijk om te communiceren over waarom jij een bepaalde keuze maakt, maar voor de partner geldt dit net zo. Niet alleen degene met de alternatieve keuze, maar ook degene die een ‘gewoon’ voedingspatroon heeft, zou de vrijheid moeten hebben om te vertellen waarom hij of zij deze keuze maakt. Belangrijk is hier dat beide partijen dit zonder oordeel doen, dus zonder met de vinger te wijzen en de nadruk te leggen op hoe fout het is dat de ander die keuze niet maakt.” Vragen naar de ander is net zo belangrijk als het doen van je eigen verhaal, zegt Lobke. “Het is ook goed om interesse te tonen en te vragen naar de beweegredenen van de ander, zodat je elkaar kunt begrijpen.”

Twee geloven op een kussen…

“Een oud spreekwoord zegt: twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen. Ik denk echter dat in de eerste fase van verliefdheid alles nog leuk is en het niet uit maakt dat er verschillen zijn. Je moet je wel afvragen: in hoeverre ben je bereid om mee te gaan in de dieetvoorkeuren van de ander? Wil je ontdekken waar jullie raakvlakken zitten? Ben je er klaar voor om je daaraan te conformeren? Waar een wil is, is een weg. Er zijn natuurlijk ook stellen waarvan de een pas later in de relatie kiest om een bepaald dieet te volgen. Ik heb nog nooit gezien dat een relatie daarop is stukgelopen. Als het een goede relatie is, worden elkaars keuzes gerespecteerd en die duivel genegeerd.”

Lobke Faasen is een diëtist die online voedingsadviezen geeft. Ze richt zich op plantaardig en duurzaam eten. Op lobkefaasen.nl schrijft Lobke artikelen over deze onderwerpen.

 

Auteur