Gezonder eten is ook duurzamer

Milieubewuste voeding

Getty Images

Wie eet volgens de Schijf van Vijf doet niet alleen zijn lichaam, maar ook het klimaat een plezier. Hieronder tips om gezonder én milieubewuster te eten.

Wat moet op?

Kijk voor je boodschappen gaat doen eens kritisch in je (koel)kast. Wat moet nu echt op? En is het eigenlijk nog goed? Kijk wat je nog op kunt eten en zoek er een nieuwe recept bij.

Drink water

Eet minder energierijke extra's, zoals dranken, koek, snoep en snacks. Drink water in plaats van zoete dranken. Alles wat je te veel eet aan calorieën, kost ook veel energie en milieubelasting om te produceren.

Groente van het seizoen

Koken volgens de Schijf heeft meerdere voordelen: je krijgt alle voedingsstoffen binnen, en je kunt de lekkerste maaltijden maken van eenvoudige basisproducten als aardappelen en groente van het seizoen. En die producten hebben ook nog een lage milieubelasting.

Goede basis

Als je zorgt dat je een goede basis eet, heb je minder behoefte aan extra's. En dat komt goed uit, want juist die koeken en zoutjes zijn vaak nogal belastend voor het milieu. Ze worden bewerkt, verpakt en vervoerd. Eet tussendoor daarom ook gewoon iets uit de Schijf, zoals fruit of snackgroente.

Schep niet te veel op

Eten dat op een bord heeft gelegen gooi je meestal weg, maar alles wat na het eten nog in de pan zit, kan een volgende keer worden opgegeten. Probeer daarom om niet meer op te scheppen dan jullie werkelijk gaan opeten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum - Het Nieuwe Eten