Dierlijke E-nummers en ingrediënten

Kleine lettertjes op het etiket

Getty Images

Als je om wat voor reden dan ook geen dierlijke ingrediënten wilt eten, kunnen etiketten best een puzzel zijn. Op lang niet alle producten is duidelijk te lezen waar bestanddelen of E-nummers van gemaakt zijn. Hoe herken je ingrediënten van dierlijke oorsprong?

E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen, vandaar de ‘E’. Producenten voegen ze toe aan etenswaren en dranken om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat ze glanzen, niet klonteren, een bepaalde kleur krijgen, zoeter smaken of langer houdbaar blijven. Deze hulpstoffen worden vaak in een fabriek geproduceerd, maar ze kunnen ook gemaakt worden van natuurlijke bronnen, zoals planten en dieren.

‘Verdachte’ E-nummers

Sommige mensen vermijden E-nummers liever. Fabrikanten weten dat en vermelden daarom soms niet het E-nummer van bepaalde stoffen op het etiket maar hun volledige naam. De onderstaande hulpstoffen kunnen van dierlijke oorsprong zijn. E120 en E904 zijn altijd van dieren gemaakt, van de andere E-nummers kun je dat niet achterhalen.

Nummer Naam / omschrijving
E120 cochenille, karmijnzuur, karmijn
E161G canthaxanthine
E304i ascorbylpalmitaat
E422 glycerol
E431 t/m E436 vetzuuresters van polyoxyethyleen
E442 ammoniumfosfatiden
E470 a&b zouten van vetzuren
E471 mono- en diglyceriden van vetzuren
E472a-f esters van E471
E473 suikeresters
E474 sucroglyceriden
E475 polyglycerolesters van vetzuren
E477 propyleenglycolesters van vetzuren
E479b thermisch geoxideerde sojaolie verkregen door reactie met E471
E481 natriumstearyol-2-lactylaat
E482 calciumstearyol-2-lactylaat
E483 stearyltartraat
E491 t/m E495 vetzuuresters van sorbitaan
E570 vetzuren
E626 t/m E629 guanylzuur en guanylaten
E630 t/m E633 inosinezuur en inosinaten
E635 natriumribonucleotiden
EE640 glycine en zijn natriumzout
E904 schellak
E920 l-cysteïne
E1518 glyceryltriacetaat

Gelatine

Gelatine is een eiwitproduct dat gewonnen wordt uit slachtafval zoals huiden en botten van varkens en koeien. Het zit als bind- en verdikkingsmiddel in allerlei snoep, gebak, toetjes, maar ook in capsules van voedingssupplementen of medicijnen. Vroeger werd het als E-nummer 441 op verpakkingen gezet, maar tegenwoordig staat er gewoon ‘gelatine’ op etiketten.

Sommige sappen, wijn en bier worden helder gemaakt met behulp van gelatine. Omdat de gelatine dan geen ingrediënt is, hoeft het niet op het etiket te staan. Alleen door navraag te doen bij de fabrikant kun je erachter proberen te komen of er bij het de productie van jouw drankje gelatine gebruikt is.

Keurmerk 

Als je dierlijke ingrediënten vermijdt, kun je ook letten op het Vegetarisch Keurmerk. De Vegetariërsbond geeft dit keurmerk aan producten waarvan zeker is dat ze geen ingrediënten afkomstig van gedode dieren bevatten. Er zitten dus gegarandeerd geen dierlijke E-nummers of gelatine in. Je herkent het aan het logo: een V met een blaadje en de tekst ‘Vegetarisch - Vegetarian - Vegetarien’.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Nederlandse Vegetariërsbond
  • Food-Info