Wat is de pH van zuivel en zuivelproducten?
Getty Images
Onze voeding kent verschillende zuurtegraden; de zogenoemde pH-waarde van het eten. Maar welke voedingsmiddelen zijn nu eigenlijk zuur en welke basisch? Een overzicht van de pH-waarden in melk, boter, kaas en eieren.
Volgens onder andere het alkalisch dieet reageert ons lichaam anders op voedsel met verschillende zuurtegraden. Het gaat daarbij om de zogenoemde pH-waarde, die aangeeft wat de activiteit van waterstofionen is in een waterige oplossing. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Een waarde van 7 is neutraal, van 0-6 zuur, van 8-14 basisch of alkalisch.
Overzicht
Hieronder zijn de gemiddelde waarden weergegeven van de zuurgraad (pH) van een aantal veel gegeten zuivelproducten.
Zuivelproducten | pH-waarde |
Boter | 6.1 - 6.4 |
Kaas, Camembert | 7.4 |
Kaas, Cheddar | 5.9 |
Kaas, Cottage | 5.0 |
Kaas, Edammer | 5.4 |
Kaas, Roquefort | 5.5 - 5.9 |
Kaas, Roomkaas | 4.9 |
Kaas, Zwitserse Gruyère | 5.1 - 6.6 |
Melk | 6.3 - 8.5 |
Melk, volle | 4.5 |
Slagroom | 6.5 |
Yoghurt, acidophilus | 4.0 |
Eieren | pH -waarde |
Ei | 7.1 - 7.9 |
Ei, dooier | 6.4 |
Eiwit | 6.5 - 7.5 |
Bron
- Wageningen University
- Food-Info