Beperk de kans op een voedselinfectie
Bij warm weer gaat bij veel mensen de barbecue aan. Lekker buiten koken en het eten op de barbecue bereiden. Om het veilig en gezond te houden hebben we vijf handige barbecue-regels voor je op een rijtje gezet. Met deze tips beperk je de kans op een voedselinfectie.
1. Koeltas mee naar de winkel
Ga je inkopen doen voor de barbecue? Neem dan een koeltas mee. Zo kun je je gekochte etenswaren koel vervoeren. Koop sowieso de producten die het meest bederfelijk zijn, denk aan vlees, vis en salades, als laatste. Je kunt er ook voor kiezen om voorgegaard vlees aan te schaffen. Deze zijn veiliger en sneller klaar.
2. Groente wassen
Als je ook groente gaat bereiden op de barbecue was het dan altijd grondig onder stromend water. Was ook altijd je handen goed voordat je aan de slag gaat en voordat je gaat eten. Zeker nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
3. Markeer je tangen
Heb je meerdere soorten vlees? Leg niet alles op elkaar op een grote schaal, maar neem verschillende schalen. Gebruik ook niet steeds dezelfde tang voor het vlees, maar markeer de tangen zodat je precies weet welke voor bijvoorbeeld de kip is en welke voor de groente. Zo voorkom je dat er bacteriën worden verspreidt.
4. Gaar vlees
Zorg er voor dat je vlees altijd goed verhit. Draai het vlees regelmatig en controleer voordat je gaat eten of het goed gaar is. Zitten er verbrande stukjes aan je vlees? Eet deze niet op, maar snijd ze er af. Op de website van het Voedingscentrum kun je een handige barbecuewijzer vinden. Daarop kun je precies zien hoe lang iets op de barbecue moet garen.
5. Koel bewaren
Het staat misschien wel gezellig, zo'n hele tafel vol met hapjes, salades, spiesjes en fruit, maar de kans op bederven is groot. Helemaal bij tropische temperaturen. Haal daarom vlees, vis en salades pas uit de koelkast als je het gaat bereiden. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, kun je beter niet meer eten.