Nog altijd zijn niet alle producten met verontreinigd sesamzaad uit India uit de schappen van de winkels. Een verontrustend voedselschandaal, stelt Foodwatch, een organisatie die zichzelf omschrijft als voedselwaakhond van Nederland.
De organisatie roept dan ook op tot actie. In heel Europa zijn sinds september al honderden producten uit de rekken gehaald omdat ze sesamzaad met ethyleenoxide bevatten. Ethyleenoxide is een giftige stof die in Europa is verboden, omdat het kankerverwekkend is. In India mag het wel gebruikt worden.
Maximaal toegestande limiet
Na een controle in België zijn de EU-lidstaten er via het Europese waarschuwingsnetwerk, het zogeheten Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), op geattendeerd dat duizenden tonnen sesamzaad uit India resten ethyleenoxide bevatten. Dit sesamzaad had de Europese maximaal toegestane limiet van 0,05 milligram per kilo overschreden. Het bevatte 186 milligram ethyleenoxide per kilo.
Dit kwam naar voren uit een test die op 29 juli 2020 is gedaan. Volgens Foodwatch reageert de NVWA (de toezichthouder op ons voedsel) te laat en te weinig.
Daarnaast verbaast het de organisatie dat de NVWA pas op 13 oktober een openbare pagina op haar website heeft aangemaakt met een overzicht van de voedselproducten die uit de handel zijn genomen. In Nederland zijn tientallen tot honderden producten uit de schappen gehaald, maar het is onduidelijk hoeveel. Zeer ernstig, stelt Foodwatch.
Veel langere lijst in Frankrijk
De lijst van teruggehaalde producten op de Nederlandse markt, die je kunt raadplegen op de site van de NVWA, is sinds 23 december 2020 niet meer aangepast. In totaal zijn er 16 meldingen gemaakt door de NVWA om Nederlandse consumenten te waarschuwen. Dat is vreemd, vindt Foodwatch, want in landen als België en Frankrijk worden nog dagelijks producten teruggehaald en vermeld. In Frankrijk is de lijst ook veel langer en zijn 3500 voedingsmiddelen teruggeroepen.
Ook Brussel doet te weinig vindt Foodwatch. Na een spoedvergadering van de Europese Commissie in oktober is overeengekomen dat al het verontreinigde sesamzaad uit de handel moet worden gehaald. Bovendien moet 50 procent van het sesamzaad uit India worden getest op de aanwezigheid van residuen van bestrijdingsmiddelen. In Frankrijk wordt wel alles gecontroleerd. Foodwatch heeft de NVWA gevraagd dit ook te doen. De NVWA heeft wel vragen en antwoorden op haar website geplaatst voor consumenten. Zoals bijvoorbeeld de vraag: Ik eet regelmatig producten met sesamzaad. Loop ik gezondheidsrisico?
Foodwatch vraagt mensen het te melden als ze sesamproducten tegenkomen die uit de handel moesten zijn.
- Foodwatch