Mag je bij nierschade dieetzout gebruiken?

En hoe zit het met halvazout?

Vrouw nadenkend in keuken
Getty Images

Wanneer je probeert minder zout te eten, kom je in het supermarktschap alternatieven tegen zoals dieetzout of halvazout. Oftewel: zout met minder zout. Mag je dit zout gebruiken als je nierschade hebt?

Natrium is een bestandsdeel van keukenzout (natriumchloride). Eén gram zout bevat 400 mg natrium. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan 2400 mg natrium. Daar gaan we flink overheen, want de gemiddelde Nederlander gebruikt zo'n 9 gram zout per dag (= 3.600 mg natrium).

Natriumbeperkt dieet

Wanneer je een verminderde nierfunctie hebt, krijg je het advies minder zout te gebruiken. Vroeger werd gesproken over een zoutloos of zoutarm dieet, maar eigenlijk is het een natriumbeperkt dieet. Een van de functies van natrium is het regelen van de waterhuishouding van je lichaam. Als je nieren normaal werken, plas je het natrium dat je binnenkrijgt weer uit. Zo blijven de hoeveelheden natrium en water in je lichaam constant. Als je nieren minder goed werken, blijft er te veel natrium in het lichaam achter. De gevolgen hiervan zijn dorst, vocht vasthouden en een hoge bloeddruk.

Lees ook: 7 tips om minder zout te eten

Wat zijn dieetzout en halvazout?

Dieetzout is een zoutvervanger die veel minder natrium bevat dan gewoon keukenzout. Zoutvervangers zijn ook bekend onder de namen halvazout, magnesiumzout of mineraalzout. In dieetzout is natriumzout voor een groot deel vervangen door kaliumchloride (kaliumzout). In mineraalzout of halvazout is de helft van het natrium vervangen door kalium. Vanwege het hoge kaliumgehalte worden deze soorten zoutvervanger niet aanbevolen aan mensen met nierschade.

Wat zijn de risico's van dieetzout?

Hoewel dieetzout minder natrium bevat, is het niet per definitie een veilige keuze, zeker niet als je nieren al minder goed werken. Als je een verminderde nierfunctie hebt, wordt het je nieren minder goed om kalium uit te scheiden en kan er een te hoog kaliumgehalte in je bloed ontstaan, dat wordt ook wel hyperkaliëmie genoemd. Dit overschot aan kalium kan ernstige gevolgen hebben, zoals hartritmestoornissen of zelfs een hartstilstand. Je kunt ook last krijgen van misselijkheid en duizeligheid, van spierkramp, spiervermoeidheid en spierverlamming. Overleg als je nierschade hebt daarom met een arts of diëtist of je het kunt gebruiken.

Let op het etiket

Smaakmakers zoals bouillonblokjes/poeders, vloeibare aroma, strooiaroma, mosterd, ketjap en sambal zijn ook in natriumbeperkte vorm te koop. Op het etiket staat dan 'natriumarm', 'zoutarm' of 'geen zout toegevoegd'. Deze natriumarme smaakmakers bevatten vaak wél kalium. Check daarom altijd de ingrediëntendeclaratie op de toevoeging van kaliumchloride of kalium(zout).

Auteur 
Bron 
  • Nierstichting
  • St. Antonius Ziekenhuis
  • Nieren.nl
  • UMC Utrecht