Zo gebruik je een warmwaterkruik veilig

Waarom je nooit kokend water in een kruik moet doen

Vrouw ligt op bank met warmwaterkruik op haar buik
Getty Images

Een warmwaterkruik kan helpen als je buikpijn hebt of is heerlijk verwarmend als je het koud hebt. Helaas kunnen ze ook gevaarlijk zijn: door een 'ontploffende' kruik kun je vreselijke brandwonden oplopen. Hoe voorkom je dit? Waar moet je opletten bij het gebruik van een kruik?

De Nederlandse Brandwonden Stichting ziet steeds vaker slachtoffers van kruiken. Waar het in 2018 nog om 12 slachtoffers ging, waren dat er in 2022 al 23. Waardoor deze stijging komt, is onbekend. Ook in het Verenigd Koninkrijk is een toename te zien. Britse experts denken dat het zou kunnen komen door de energiecrisis.

"Dat zou ook hier een reden kunnen zijn", zegt Martin Baartmans op de website van RTLNieuws. Hij is kinderarts in het Maasstad Ziekenhuis en arts in het Brandwondencentrum. "Mensen zetten de verwarming lager, en kiezen voor andere manieren om zichzelf te verwarmen te houden, zoals de kruik."

Als je een kruik wilt gebruiken, doe dit dan zo veilig mogelijk en houd je aan deze tips.

1. Gebruik nooit kokend water

Het staat altijd in de gebruiksaanwijzing: giet geen kokend water in de kruik. Toch doen veel mensen dit wel. Het kan echter heel gevaarlijk zijn. Bij kokend water ontstaat er waterdamp. Als je dit dan direct in je kruik doet, kan deze barsten of scheuren. Dit kan ernstige brandwonden veroorzaken. Gebruik alleen warm kraanwater met een temperatuur rond de 60 graden en vul je kruik boven de gootsteen.

2. Controleer je kruik voor gebruik 

Check voordat je heet water in je kruik gaat doen eerst altijd even of er geen scheur(en) in zitten. Kijk altijd even of hij nergens lekt. Een aluminium kruik mag in principe niet langer dan 5 jaar gebruikt worden. Controleer ook altijd even of het rubberen dopje nog goed sluit.

3. Altijd een zak

Gebruik een kruik - wat voor soort je ook hebt - nooit zonder beschermhoes of kruikenzak. En, hoe leuk het er ook uitziet, gebruik geen hoes in de vorm van een knuffel of speelgoeddier. Dit nodigt kinderen uit tot spelen met de kruik.

4. Niet te vol

Giet niet te veel water in je kruik, maar doe hem maximaal voor tweederde vol. Warm een lege of gevulde kruik ook nooit op door hem bijvoorbeeld in de magnetron te doen. Hierdoor kunnen grote spanningen ontstaan en kan de kruik kapot gaan.

5. Leg de kruik niet tegen je lijf

Gebruik de kruik alleen om bijvoorbeeld je bed te verwarmen en leg hem niet tegen je lichaam. Haal de kruik uit bed als je gaat slapen.

Hoe bewaar je een kruik?

  • Een metalen waterkruik kun je het beste vol opruimen. Als je hem leeg wegzet, kan er roest ontstaan. Daardoor kunnen er gaten in de kruik komen.
  • Een rubberen kruik ruim je juist leeg op en droog op.

Is de elektrische kruik een veilig alternatief?

Er zijn ook verschillende elektrische kruiken verkrijgbaar. Er komt geen water aan te pas, kan dus niet gaan lekken en ze zijn veiliger. Deze verwarm je door de stekker in het stopcontact te steken. Ook bij een elektrische kruik staat veiligheid voorop en is het handig om op een aantal dingen te letten:

  • Gaat hij automatisch uit als de gewenste temperatuur is bereikt?
  • Ook een elektrische kruik moet in een zak of hoes zitten
  • Kijk goed of de kruik geen scherpe randen of onderdelen heeft
  • Gebruik de kruik nooit terwijl de stekker in het stopcontact zit
  • Leg  de kruik op een vuurvaste ondergrond tijdens het opladen
Auteur 
Bron 
  • Brandwondenzorg
  • Brandwondenstichting
  • RTL Nieuws
  • VeiligheidNL