Oorzaak, symptomen en behandeling
Sarcoïdose, vroeger wel de ziekte van Besnier Boeck Schaumann genoemd, is een zeldzame ziekte waarbij er ontstekingen ontstaan in organen en weefsels van het lichaam. Tot nu toe is het onduidelijk hoe de ziekte ontstaat. De ziekte is ook niet te genezen.
Wat is sarcoïdose?
Bij sarcoïdose ontstaan er ontstekingen in het lichaam. Het kan in het hele lichaam voorkomen. Maar het komt het meest voor in de longen, de lever, de lymfeklieren, de ogen en de huid. Bij zo'n ontsteking hopen witte bloedcellen zich op en ontstaan er een soort korrels. Zo'n ophoping heet een granuloom. In veel gevallen verdwijnen granulomen vanzelf, maar er zijn ook patiënten bij wie ze niet weggaan. Zij houden blijvend klachten.
Hoe ontstaat de ziekte?
De ziekte kan geleidelijk beginnen, maar ook acuut ontstaan. Het verloop is vaak grillig en bij iedere patiënt anders. Er zijn mensen die helemaal geen klachten hebben en bij wie de ziekte bij toeval wordt ontdekt. Anderen hebben juist meerdere klachten. De ziekte komt op alle leeftijden voor, maar wordt vaak vastgesteld bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. Bij de acute vorm verdwijnen de klachten binnen 1 tot 2 jaar. Bij sommige patiënten gaat de acute vorm over in de chronische vorm.
Oorzaak onbekend
De oorzaak van sarcoïdose is onduidelijk. Soms komt de ziekte vaker voor binnen één familie. Zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren lijken een rol te spelen.
Symptomen
De klachten waarvan mensen met sarcoïdose kampen, zijn divers. Het gaat vaak om klachten die ook bij andere aandoeningen voorkomen, waardoor het soms ook lang duurt voordat een diagnose gesteld kan worden. Deze klachten zijn:
- prikkelhoest
- vermoeidheid
- lusteloosheid
- pijnlijke gewrichten
- kortademigheid
- spierpijn
- koorts
- slaapproblemen
- droge mond
- bloedneuzen
- reukverlies
- concentratieproblemen
- oogproblemen
- hoofdpijn
- gewichtsverlies
- duizeligheid
- neerslachtigheid
- hartklachten of hartritmestoornissen
- typische huidafwijkingen
Diagnose
Soms wordt sarcoïdose per toeval ontdekt. Bijvoorbeeld bij het maken van een longfoto tijdens een medische keuring. Deze mensen hebben vaak geen of nauwelijks klachten en hebben ook geen behandeling nodig. Echter melden de meeste patiënten zich met klachten bij hun huisarts. Omdat de klachten divers en veelvoorkomend zijn, komt het regelmatig voor dat mensen in eerste instantie geen of een onjuiste diagnose krijgen.
Behandeling
Sarcoïdose is niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die de verschijnselen kunnen verminderen. Meestal is het niet nodig om medicijnen te krijgen. Bij ernstige klachten kunnen pijnstillers of ontstekingsremmers door een arts worden voorgeschreven.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Longfonds
- Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland