Mijn dochter van zes jaar heeft al bijna een jaar last van transpiratiegeur en sinds een paar maanden ook van borstvorming. Ze heeft nog geen lichaamsbeharing. De huisarts zegt dat de borstvorming alleen uit vetweefsel en niet uit klierweefsel bestaat en dat de puberteit altijd begint met lichaamsbeharing, maar ik ben hier niet gerust op. Zelf kwam ik als kind te vroeg in de puberteit, maar ik had ook geen lichaamsbeharing, alleen borstvorming en zweetlucht. Kunt u mij advies geven?
Wendy
Herman van Tinteren
Ik begrijp goed dat u zich zorgen maakt over de vroeg opgetreden borstjes bij uw dochter. Omdat ik niet meer informatie over uw dochter heb, is het voor mij niet mogelijk te zeggen wat hier gaande is. Of dit inderdaad een uiting is van een vroege puberteit ook wel pubertas praecox genoemd of dat het 'vetborstjes' zijn kan alleen door een arts worden uitgemaakt. Over het algemeen voelen vetborstjes veel weker en zachter aan dan wanneer er van echte borstvorming sprake is. Dan immers gaat het om klierweefsel dat veel vaster aanvoelt.
De verandering in lichaamsgeur die u bemerkt kan een teken van een vroege puberteitsontwikkeling zijn. Ik ben het niet eens met de collega dat een vroege puberteit altijd met beharing begint. Borstvergroting is het eerste kenmerk in combinatie met een versnelling van de lengtegroei en een versnelling in de uitrijping van het skelet. Dit laatste kan met een polsfoto worden beoordeeld.
Een te vroeg opgetreden puberteit moet goed worden onderzocht. Er dient met name ook onderzoek naar de oorzaak te worden ingezet. Dit ligt op het terrein van een kinderarts (endocrinoloog).
Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.