Zijn worteltjes goed voor je ogen?
'Je krijgt vierkante ogen als je te veel tv kijkt!' 'Zet een kruisje in je muggenbult. Dat helpt tegen de jeuk.' Deze wijsheden roept elke moeder tegen haar kinderen. Maar heeft mama ook altijd gelijk?
Een kruisje in je muggenbult helpt tegen jeuk
Fabel. Als je een kruisje zet in een muggenbult, dan vervang je heel even de jeuk door pijn. Het werkt maar tijdelijk en helpt dus niet echt tegen de jeuk. Bij jonge kinderen kan het soms wel een klein beetje helpen voordat ze gaan slapen. Puur als afleiding van de jeuk om sneller in slaap te vallen. Door de jeuk kunnen ze wakker liggen.
Niet de deur uit zonder ontbijt
Feit. Mensen die hun ontbijt overslaan, hebben vier keer zoveel kans om dik te worden als mensen die 's ochtends wel eten. Je ontbijt zorgt dat je darmen op gang komen. Ook zorgt het voor energie die je helpt om fit en geconcentreerd aan de dag te beginnen. Bovendien ga je minder snel snaaien als je goed ontbeten hebt.
Van tv kijken krijg je vierkante ogen
Fabel. Van televisie kijken of computeren krijg je geen vierkante ogen. Wat wel een feit is, is dat het niet zo goed is voor je ogen. Je kunt er vermoeide en geïrriteerde ogen van krijgen, maar je gaat niet slechter zien. Geadviseerd wordt om niet te dichtbij het scherm van je televisie of de computer te gaan zitten. Zit je langer dan twee uur te kijken of te werken achter een computer? Houd dan elke twee uur minstens een kwartier rust.
Worteltjes zijn goed voor je ogen
Feit. Wortelen bevatten vitamine A en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de ogen. Béta-caroteen, ook wel bekend als provitamine A, en vitamine A zijn de belangrijkste ingrediënten voor gezonde ogen. Een tekort kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht. Een halve wortel per dag is al voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook volle zuivelproducten, boter, zoete aardappelen, lever en vleespompoen zijn rijk aan vitamine A.
Niet in de zon kijken, dan word je blind
Feit. Het is natuurlijk niet zo dat je van eenmalig in de zon kijken blind wordt. Maar net als je huid, moet je je ogen ook goed beschermen tegen de zon. Je netvlies is namelijk erg gevoelig voor uv-straling. Door in de zon te kijken zonder zonnebril kan een oogontsteking ontstaan. Langdurige blootstelling aan uv-straling verhoogt het risico op cataract (staar) en maculadegeneratie (MD). Deze oogaandoeningen zorgen er uiteindelijk voor dat je slechter gaat zien.
Als je kauwgom doorslikt, krijg je een kauwgomballenboompje in je buik
Fabel. Als je kauwgom inslikt, komt het in je maag terecht. Een deel van de ingrediënten, zoals de zoetstoffen, wordt afgebroken in je maag en darmen. Maar het meeste is bestand tegen je zure maaginhoud en verteringsenzymen, waardoor je spijsvertering het niet kan verteren. Toch ontstaat er geen kauwgomballenboompje in je buik. Na een dag of twee poep je het namelijk gewoon uit.
Van neuspeuteren krijg je een bloedneus
Feit. Een bloedneus kan je spontaan krijgen of door heftig niezen, maar ook door neuspeuteren kan een bloedvaatje beschadigen en een bloedneus ontstaan. Als je vaak een bloedneus hebt, kun je het beste zachtjes snuiten en niet meer in je neus peuteren. Zorg ook dat de lucht in het huis niet te droog is.
Jas aan, anders word je ziek.
Fabel. Van kou of tocht op zichzelf word je niet ziek. Een verkoudheid of griep krijg je door een virus. In de herfst en winter hebben juist meer mensen de griep of worden verkouden, omdat er minder geventileerd wordt. Iedereen zit in afgesloten ruimten bij elkaar en ramen en deuren blijven dicht om de kou buiten te houden. Juist dan is de kans dat virussen worden overgedragen op elkaar veel groter.
- Kennislink
- Wageningen University
- Oogfonds
- Thuisarts
- Quest