Toegankelijke tips om gezond ouder te worden
Een beetje leuk ouder worden, wie wil dat nu niet? Wies Verbeek, journalist en healthy aging expert in ieder geval wel. Ze interviewde meer dan tachtig wetenschappers en gezondheidsexperts over dit onderwerp. En de allerbeste tips die ze hoorde, verzamelde ze in een toegankelijk boek. Alles vanuit het idee: kleine moeite, groot resultaat. Wij mogen vijf exemplaren weggeven.
Dat ze ouder wordt, daar heeft journalist en healthy aging expert Wies Verbeek niet zo'n moeite mee. Sterker nog: hoe ouder ze wordt, hoe leuker ze het leven vindt. "Ik weet nu beter wat ik wil, leef meer in het nu en met de ervaring die ik heb opgedaan kan ik heel veel kanten op," zegt ze. "Maar als je tegen de vijftig loopt, begint het ook tot je door te dringen dat ouder worden gepaard gaat met gebreken, kwalen en uiterlijk verval. De minder leuke kanten. Niemand zit te wachten op een versleten heup, hartkwalen, etalagebenen, diabetes of alzheimer. Toch kunnen we er allemaal mee te maken krijgen. Genen bepalen maar voor 25 procent hoe gezond je blijft en hoe oud je wordt. 75 procent wordt bepaald door je leefstijl. Je hebt het dus voor een groot deel zelf in de hand. Dat vind ik interessant en bemoedigend."
Halveer de kans op dementie
Bemoedigend is ook het boek 'n Beetje Leuk Ouder Worden. Want het is toch een opsteker om te lezen dat je als ongezonde vijftiger de kans op dement te worden kunt halveren door gezond te gaan leven. 'n Beetje Leuk Ouder Worden staat bol van feitjes en weetjes over ouder worden en laat zien dat het juist de kleine dingen zijn waarmee je veel bereikt. Zo wordt duidelijk dat je volle bak naar de sportschool kunt gaan, maar dat dat weinig zoden aan de dijk zet als je de rest van de dag achter je computer zit. Regelmatig opstaan en even een paar oefeningen doen en telefoongesprekken staand voeren helpt al enorm.
Adem door je neus
Fit en gezond blijven kan dus al met kleine aanpassingen. Sterker nog: wetenschappelijk onderzoek toont volgens Verbeek aan dat kleine aanpassingen echt veel meer kans van slagen hebben dan grote. Letten op je ademhaling bijvoorbeeld. doe je dat niet door je mond, maar door je neus, dan krijg je veel meer zuurstof binnen, wat weer goed is voor je immuunsysteem en de kans op apneu en snurken verkleint. Ook voor het ontbijt wandelen of een paar oefeningen zoals de vijf Tibetanen, levert veel op. Het zorgt voor een betere vetverbranding en een energieke start van de dag, zo ondervond Verbeek die trouw iedere morgen een rondje doet.
Zet de verwarming lager
Alles in het boek is zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwd en gelardeerd met persoonlijke ervaringen. Dat maakt 'n Beetje Leuk Ouder Worden makkelijk leesbaar en zeer toegankelijk. Het is een boek dat je steeds opnieuw kunt oppakken om je weer een andere kleine gewoonte eigen te maken. En zodra die is ingesleten, kun je weer met iets nieuws beginnen. De tips zijn makkelijk en soms verrassend. De verwarming lager zetten bijvoorbeeld - in deze tijden van crisis sowieso een goed idee. Door je regelmatig bloot te stellen aan lagere temperaturen produceer je namelijk meer bruin vet, dat is het gezonde vet dat zich rondom belangrijke plekken in je lichaam bevindt – zoals het hart, de slagaders en het zenuwstelsel. Als je het niet vaak koud hebt, wordt dat bruine vet niet aangesproken en raak je het kwijt. Door je regelmatig bloot te stellen aan lagere temperaturen, produceer je meer bruin vet, kun je jezelf beter warm houden en verbrand je meer calorieën.
Eet meer witlof
'n Beetje Leuk Ouder Worden geeft je handvatten om makkelijk en effectief dit soort kleine veranderingen in je leefstijl door te voeren maar legt ook goed uit waarom die veranderingen nodig zijn. Onderverdeeld in duidelijke hoofdstukken als healthchecks ('let op het CE-keurmerk'), voeding ('suiker is suiker en vet is vet'), bewegen ('the world's greatest stretch') en mind ('positiever worden doe je zo') onderbouwt Verbeek iedere keer een ander punt. In het hoofdstuk over je microbioom bijvoorbeeld, legt ze heel duidelijk uit waarom die darmbacteriën zo belangrijk zijn om gezond ouder te worden. Daarbij laat ze ook experts aan het woord, zoals immunoloog Eric Claassen die uitlegt waarom prebiotische voedingsmiddelen zoals witlof zo goed voor je darmmicrobioom en daarmee je gezondheid zijn. In het hoofdstuk over de overgang vertelt gynaecoloog Dorenda van Dijken over de voor- en nadelen van hormoontherapie. En Verbeek gaat dieper in op haar eigen overgangsperikelen en hoe ze die te lijf ging, maar ook over het effect van tomatensap en andere natuurlijke middelen bij overgangsklachten. Waar nodig verwijst Verbeek bij diverse onderwerpen naar betrouwbare (online) testen, websites en instanties voor meer informatie. Zo hoef je zelf niet meer op zoek te gaan, handig.
Poets je tanden op één been
Wil je meer weten over het friemel-effect en de Hara Hachi Bu-gewoonte? Wil je weten waarom iedere dag touwtje springen goed voor je botten is? Waarom je op één been zou moeten tandenpoetsen? Waarom je eigenlijk nooit met pensioen zou moeten gaan en je het lijnen af zou moeten zweren? Lees dan vooral dit boek. Zoals Anita Witzier op het omslag zegt: "'n Beetje Leuk Ouder Worden is zo’n boek waarvan je niet wist dat je erop zat te wachten. Deze indrukwekkende verzameling nuttige en zinvolle tips bespaart je zelf jarenlange research, je kunt er meteen mee aan de slag."
De winactie is afgelopen. Winnaars hebben persoonlijk bericht gehad.
Wies Verbeek is journalist voor titels als Nouveau, Radar+, Margriet, Libelle en gespecialiseerd in het onderwerp healthy aging. Ze is tevens oprichter van het platform BLOW (’n Beetje Leuk Ouder Worden) waarvoor ze blogt en vlogt over onderwerpen die te maken hebben met een lang, gelukkig, gezond en fit leven. Over dezelfde thema’s geeft ze workshops en presentaties, ook met Jaap Jongbloed, met wie ze de podcast Jong Bloed heeft gemaakt.