Phimosis: voorhuidje kan niet teruggeschoven worden
Bij jongetjes zit de voorhuid nog vast aan de eikel, waardoor de huid niet teruggeschoven kan worden. Maar is de opening van de voorhuid te klein, dan spreken we van een nauwe voorhuid. Dit kan problemen geven bij het plassen.
Bij jongens zit bij de geboorte de voorhuid vast aan de eikel. Hierdoor kan de voorhuid nog niet teruggeschoven worden over de penis. De voorhuid komt in de loop der jaren vanzelf los. Soms rond het vierde jaar, maar bij sommige jongetjes raakt de voorhuid pas los als ze tien zijn.
Niet forceren
Bij bijvoorbeeld het wassen kun je bij wat oudere jongetjes proberen of de voorhuid kan worden teruggeschoven. Is dat niet mogelijk, dan is het zeker niet de bedoeling om het te forceren. Dan komen er namelijk kleine beschadigingen in de voorhuid, die met littekenvorming genezen en daardoor ontstaan er juist problemen.
Te kleine opening
Daarnaast zijn er jongens die echt een nauwe voorhuid hebben waardoor het niet lukt om deze over de eikel terug te schuiven. Bij een vernauwde voorhuid is de opening van de voorhuid klein. Dit wordt ook wel voorhuidvernauwing of phimosis genoemd. Een voorhuidvernauwing kan lastig zijn met plassen of pijn doen bij het plassen. Bovendien is het wat moeilijker om de penis schoon te maken.
Als bij het terugtrekken blijkt dat de voorhuid maar ten dele is terug te halen en ongeveer een halve centimeter voor het eind een insnoering laat zien is dat mogelijk geen echte vernauwing. Zit de vernauwing op het einde dan gaat het wel om een echte vernauwing.
Ballonplassen
Er zijn jongetjes die tijdens het plassen last hebben van een voorhuid zich vult tot een soort ballon (ballonplassen). Er blijft dan wat urine in de voorhuid zitten. Dit hoeft niet te maken te hebben met een vernauwde voorhuid. Zorgt dit ballonplassen voor terugkerende ontstekingen, dan moet er wel wat aan gedaan worden.
Behandeling nauwe voorhuid
Heeft je zoontje last van de vernauwde voorhuid, dan krijg je een crème van de huisarts die je 4 tot 8 weken lang twee keer per dag op de voorhuid smeert.
Helpt dat niet, dan word je doorverwezen naar een uroloog. Deze overweegt of een operatie nodig is. De voorhuid kan wat wijder gemaakt worden (voorhuidplastiek) of de voorhuid of een gedeelte daarvan wordt weggenomen (besnijdenis oftewel circumcisie).
Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.
Laatst herzien op