Darminstulping bij kinderen

Invaginatie van de darm

Getty Images

Jonge kinderen - vooral jongetjes - kunnen last krijgen van een darminstulping. Dit wordt ook wel een invaginatie van de darm genoemd. Wat is dat?

Als een stuk darm in het daaropvolgende gedeelte schuift, ontstaat er een afsluiting in de darmen. De voedselbrij kan er niet meer door. Zo’n darminstulping oftewel invaginatie van de darm zorgt voor buikkramp. Een invaginatie komt vooral voor bij kinderen die tussen de 4 maanden en 3 jaar oud zijn.

Symptomen invaginatie bij kinderen

Een invaginatie komt vooral voor bij kinderen die tussen de 4 maanden en 3 jaar oud zijn. Ze krijgen plotseling darmkrampen (kolieken) die met een zekere regelmaat optreden. Je kind is onrustig en wil graag bewegen. Een aanval van koliekachtige buikpijn duurt een paar minuten en zolang die aanval duurt, ziet je kind bleek. Bij een aanval moeten kinderen vaak ook braken.

De pijn verdwijnt net zo plotseling als hij begonnen is. In de tussentijd lijkt er niets aan de hand te zijn. Na een periode van een uur of korter (dat kan wisselen), heeft je kind weer een aanval met precies dezelfde verschijnselen. Daarna zakt de pijn weer af, en zo gaat dit maar door.

Soms is er een worstvormige zwelling in de rechteronderbuik te voelen. Dit is het geïnvagineerde stuk darm.

Als je kind lang last blijft houden van een darminstulping, kan het bloederige, slijmerige ontlasting krijgen. Dit heeft te maken met de afsluiting van de darm die instulpt.

Word je kind niet behandeld, dan kan in een later stadium een stuk darm gaan lekken of afsterven.

Oorzaken darminstulping bij kinderen

Meestal schuift er een stuk van de dunne darm in, bij de dikke darm. In de loop van de tijd gaat dit in elkaar schuiven steeds verder door.

Op de plek waar de dunne darm overgaat naar de dikke darm, waar ook de blindedarm ligt, zitten veel klieren in het buikvlies. Mogelijk zwellen deze lymfeklieren op door een gewone darminfectie, waarbij een virus de oorzaak is geweest. De beweging (peristaltiek) van de darmen is daar verstoord. Als de peristaltiekgolf vanuit de dunne darm naar de dikke darm niet verder kan omdat de darm daar niet meebeweegt, stulpt de dunne darm in de dikke darm. Je kind voelt de krampen als een peristaltiekgolf de darm verder in elkaar doet schuiven.

Diagnose invaginatie

De diagnose wordt bij kinderen gesteld met een echo-onderzoek.

Behandeling darminstulping

Een arts duwt met waterdruk of lucht het ingestulpte stuk darmen weer terug. Hiervoor spuit hij tijdens een röntgenonderzoek via de anus een waterig contrastmiddel in de darmen. Door druk uit te oefenen, schuift de darm langzaam terug naar de juiste plek. Mocht dat niet lukken, dan is er soms een operatie nodig.

Als alles weer op zijn plaats ligt, voelt je kind zich meestal meteen weer helemaal de oude.

Een invaginatie kan weer terugkomen. Gebeurt dat vaker, dan moet je kind geopereerd worden.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur