Getty Images
Een heerlijke, frisse bouillon met Chinese kool, daikon en mais.
Aantal personen
4
Bereidingsduur
0-15 minuten
Ingrediënten
- 1 zakje dashipoeder, ca. 5 g
- 1 eetlepel geroosterde-sesamolie
- ½ Chinese kool, de stronk verwijderd, in grove stukken
- 1 eetlepel mirin
- flinke mespunt nanami togarashi
- ¼ theelepel zeezout
- 150 g daikon, fijn geraspt
- 2 cm verse gember, geschild en geraspt
- 100 g zoete maiskorrels (uit pot of vers gekookt + het kookwater of het water uit de pot)
- 3 eetlepels shoyu
- ½ eetlepel citroensap
- 1 lente-ui, in dunne ringen (om te garneren)
- 1 citroen, in schijfjes (om te garneren)
Bereiding
- Zet een soeppan met 1 liter water op, leeg het zakje dashi in de pan en verhit op middelhoog vuur. Breng het water aan de kook, maar zorg ervoor dat het net niet kookt.
- Zet terwijl het water langzaam zijn kookpunt bereikt een wok of koekenpan op het vuur. Giet de sesamolie in de pan, voeg de Chinese kool toe en bak 1-2 minuten op middelhoog vuur. Roer de groente goed om tijdens het bakken en let erop dat de structuur van de koolbladeren iets soepeler wordt.
- Voeg de mirin, de nanami togarashi en het zeezout toe en bak nog ½ minuut. Pas op dat je de Chinese kool niet overkookt. De kool moet al dente zijn en nog steeds een beetje een bite hebben in de soep.
- Als het water tegen de kook suddert voeg je de daikon, de gember en de mais met wat kookvocht (een paar eetlepels) toe. Laat het geheel op middelhoog vuur 1 minuut sudderen, zonder dat het kookt.
- Voeg de Chinese kool, de shoyu en het citroensap toe, verlaag het vuur naar de laagste stand en laat nog 1 minuut staan. Serveer de soep gegarneerd met wat lente-uitjes en schijfjes citroen.
Dit recept is afkomstig uit Energy & Vegan van Alexander Gershberg.