Net getest: een smartphonevrije week

Ontspanning en rust

Getty Images

Dagelijks worden we overspoeld door allerlei prikkels van de mobiele telefoon. Hoewel veel Nederlanders ontkennen verslaafd te zijn, hebben velen hun smartphone vaak bij zich. Kunnen we eigenlijk nog wel zonder? Gezondheidsnet ging de uitdaging aan: een smartphonevrije week.

Een week op vakantie, ergens in de middle of nowhere in Bretagne. Wifi was er niet en het bereik was redelijk dramatisch. Tegenwoordig kan je ook zonder wifi in het buitenland bereikbaar zijn. Het hoort bij deze tijd. Maar het kostte mij meer energie om 4G te laten werken, dan dat ik er ook daadwerkelijk voldoening uithaalde. Alleen ’s avonds voor het slapengaan, zocht ik al het geduld bij elkaar om het internet af te struinen, op zoek naar nieuwe informatie en nog meer nieuws van vrienden, kennissen en overige volgers.

Totdat ik wakker werd met een creatief werkend brein. Het was al een tijd geleden dat dit mij was overkomen. Ik dacht altijd dat mijn creativiteit in de loop der jaren verloren was gegaan. En misschien was dit ook het geval, maar voor het eerst in lange tijd voelde ik ineens de drang om nieuwe dingen te bedenken en mijn brein te laten werken. Ik besefte ineens dat deze bron van creativiteit misschien wel kwam doordat ik alle bekende prikkels - de mobiele telefoon, internet en het drukke leven - ineens niet meer om mij heen had. Dit bracht mij tot het idee om uit te zoeken hoe mijn lichaam zou reageren als ik een week geen van de prikkels zou opzoeken. Mijn smartphone was het enige obstakel dat het plan zou kunnen verpesten. Via mijn telefoon zou ik me indirect ook weer in het drukke leven kunnen mengen. Slechts twee minuten had ik nodig om tot het besluit te komen: een smartphonevrije week.

Een belangrijk onderdeel

In het dagelijks leven gebruik ik mijn smartphone voor bijna alles. Ik sta ermee op, ga ermee naar bed, sport ermee en ga er zelfs mee naar de wc. Om zo maar even een goed beeld te schetsen van mijn gebruik. De mobiele telefoon is een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Des te meer motivatie had ik om de smartphonevrije week te laten slagen.

De week verliep, tegen al mijn verwachtingen in, redelijk soepel. Ik had verwacht dat ik dagelijks aan mijn mobiele telefoon zou denken, maar dat was absoluut niet het geval. Helemaal offline zijn zorgde juist voor ontspanning en rust in mijn hoofd. Door internet blijf je dagelijks op de hoogte van al het drama in de wereld. Voor een week leek het alsof er alleen maar vrede heerste. Van FOMO - Fear of Missing Out - had ik ook geen last. Door het niet gebruiken van mijn telefoon had ik juist tijd voor andere dingen. Tijd om boeken te lezen en veel te slapen. Tijd voor goede gesprekken en oneindige diners. Het was goed om in te zien dat ik mijn mobiele telefoon eigenlijk veel meer gebruik dan ik altijd had gedacht.

Zonder smartphone

Natuurlijk heb ik momenten gehad waarbij een mobiele telefoon wel handig zou zijn geweest. Het is voor mij automatisme om Google Maps te gebruiken, maar ik realiseerde mij dat dit helemaal niet mogelijk was. Daarom vroeg ik de weg aan de eerste de beste voorbijganger. In plaats van ingetogen op mijn mobiel bezig te zijn, trainde ik ook nog eens mijn communicatieve vaardigheden. Een win-winsituatie.

Uit onderzoek is gebleken dat actieve smartphonegebruikers minder inlevingsvermogen ontwikkelen, minder concentratie hebben en minder creatief zijn. Het zal deels tussen mijn oren zitten, maar op een of andere manier voelde ik na een week al verandering. Ik was creatiever en kon me langer focussen op dingen waar ik mee bezig was. Doorgaans schrijf ik artikelen in anderhalve dag dan wel niet langer, vanwege gebrek aan inspiratie. Dat zou in mijn smartphonevrije week aanzienlijk sneller zijn gegaan.

Het enige nadeel

Onbereikbaarheid was het enige nadeel van de smartphonevrije week. Zonder mobiele telefoon ben je niet bereikbaar. Tijdens het hardlopen, wandelen of fietsen had ik geen enkele mogelijkheid om in contact te komen met anderen. Enerzijds was dit heerlijk. Anderzijds zou het een probleem zijn geweest als ik in een gevaarlijke situatie terecht was gekomen. Gelukkig kom je niet snel in zo’n positie.

Ik besef nu dat een mobiele telefoon het leven makkelijker maakt, maar niet leuker. Hoewel het soms erg handig zou zijn om het apparaat bij me te hebben, is het geen groot gemis geweest. Een normaal leven zonder mobiele telefoon is mogelijk. Het probleem is alleen dat we er nou eenmaal toegang tot hebben en gewend aan zijn geraakt. En waarom zouden we de moeilijke weg kiezen, als het ook makkelijk kan. Afgezien daarvan ga ik zeker proberen mijn mobiele telefoon minder te gebruiken in het dagelijks leven.

Auteur