Hoe kom ik uit mijn dip?

Experts aan het woord

Getty Images

"Help, ik zit in een dip. Ik voel me al een tijd somber. Wat kan ik doen om de lucht weer te laten opklaren?" Mentaal trainer Ada Krale, diëtist Mirjam Bakker en fysiotherapeut Han Otten geven praktische adviezen.

Trainer en programmacoördinator Volwassenen Ada Krale: "Anders leren denken."

"Voor een depressie zijn er behalve geestelijke oorzaken, ook lichamelijke. Bijvoorbeeld een tekort aan serotonine, het geluksgevoelsstofje. Dit tekort is rechtstreeks van invloed op je gemoedstoestand. Ook het missen van zonlicht doet lichamelijk iets met mensen, denk maar aan de winterdepressie."

"Sombere gevoelens hebben we allemaal wel eens. Maar als zo'n periode wat langer duurt, en je in je dagelijks leven niet meer kunt doen wat je moet of wilt doen, dan is het tijd om in actie te komen."

"Indigo (organisatie die psychische hulp biedt, een initiatief van GGZ Altrecht. red.) kan je daarbij mentaal ondersteunen door bijvoorbeeld anders te leren denken. Het is namelijk vaak niet de situatie waar je somber van wordt, maar de gedachte die je erover hebt. Een voorbeeld: je wordt op straat niet gegroet door een kennis. Dan kun je denken: hij heeft me gewoon niet gezien. Je kunt ook denken: zie je wel, niemand wil me begroeten, ze zien me liever niet omdat ik waardeloos ben."
 

"We merken in onze trainingen vaak dat mensen een negatief zelfbeeld hebben. Door anders te leren denken, merk je dat je zelf iets aan je situatie kunt doen. Dat je niet afhankelijk bent. Bij Indigo kun je kiezen uit een gevarieerd aanbod aan trainingen en hulp. Zowel via internet als in groepsverband. Zo krijg je net dat steuntje in de rug om achter de wolken de zon weer te zien."
www.indigo.nl

Diëtist Mirjam Bakker: "Voeding is van invloed op je hele gestel, dus ook op je geest"

"Casanova wist het al: geef vrouwen chocolade en ze voelen zich een stuk gelukkiger. Natuurlijk kun je niet onbeperkt aan de chocolade als je een dip hebt, dat zou weer een gewichtsprobleem opleveren, maar bepaalde voedingsmiddelen zijn wel degelijk van invloed op je gemoedstoestand."

"Eet zo min mogelijk bewerkte koolhydraten zoals suiker, koek, witte rijst en wit brood. Dit zijn 'snelle' koolhydraten, die wel kortdurend een goed gevoel geven, maar op termijn minder effectief zijn. Eet voor een goed gevoel juist zoveel mogelijk groenten en fruit en goede vetten uit noten, zaden, pitten, olijfolie. Omega-3 vetzuren kunnen een positieve invloed op depressies hebben."

"Ook een tekort aan bepaalde vitamines kan aan de basis van depressieve gevoelens liggen. Eenvoudig omdat de stoffen (neurotransmitters), die nodig zijn om je gelukkig en blij te voelen, niet worden aangemaakt. Vitamine D kan helpen om de winterdip, veroorzaakt door gebrek aan zon, te verminderen."

"Het is niet voor niets dat vrouwen rond hun menstruatie vaak enorme trek hebben in chocolade. Van bananen worden we vrolijk en elke dag bleekselderij werkt als een antidepressivum. Er zijn ook kruidenmiddelen die dit effect hebben. Gebruik je medicijnen, heb je een ziekte of ben je op dieet, overleg dan even met de behandelend arts over voedingssupplementen of kruidenmiddelen."


"Bedenk wel, het is niet voldoende om alleen te letten op je voeding. Als je somber bent kun je wel een kilo bananen eten, maar daarmee red je het niet. Goede voeding, beweging, werken aan je zelf, ontplooien, studeren en plezier in je werk en je leven zijn de onmisbare factoren om lekker in je vel te zitten."
www.dietavoedingsadviezen.nl

Fysiotherapeut Han Otten: "Zoek iets dat bij je past om extra teleurstelling te voorkomen."

"13 procent van de mensen die naar een fysiotherapeut gaat met nekklachten, hoofdpijn en spanningsklachten heeft ook last van depressieve gevoelens of stemmingsstoornissen. Lichaam en geest kun je niet los zien van elkaar."

"Het is bekend dat bewegen helpt om sombere gevoelens te overwinnen. Puur technisch gezien moet je, om extra endorfinen aan te maken, drie keer per week één uur zeer intensief sporten. De duur verschilt per sport. Maar deze intensieve manier van bewegen is voor veel mensen niet haalbaar." 

"Sporten is ook zinvol om ervoor te zorgen dat je uit je isolement komt. Want met depressieve gevoelens zonder je je al snel af. Kies wel een sport die bij je past. Het maakt niet uit wat je doet, als je er maar plezier in hebt. Dan hoef je ook niet af te haken. Vraag iemand om met je mee te gaan en als dat lastig is, zijn er nog zoveel andere mogelijkheden. Wij hebben bijvoorbeeld bij ons centrum laagdrempelige fysiofitness. Lekker verantwoord bewegen op een niveau dat bij je past." 

"Vaak zien we ook dat mensen last hebben van stress. Dan is ontspanningstherapie bijzonder effectief om weer grip op je leven te krijgen. Welke sport, bewegingsvorm of bewegingstherapie je ook gaat doen, eerste voorwaarde is in ieder geval dat je het leuk en lekker vindt en daardoor vol kunt houden."
www.centruminbeweging.nl