De vader van een vriendin van mij is onlangs overleden. Dit gebeurde totaal onverwacht. Ik wil mijn vriendin graag helpen bij het verwerken van dit grote verlies. Wat kan ik doen om haar te helpen?
vrouw (31)
Jean-Pierre van de Ven, Psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid:
Het is aardig en netjes van je dat je die vriendin wilt helpen. Mensen die het moeilijk hebben, zoals bij het verwerken van een verlies van een naaste, hebben baat bij wat heet sociale steun. Maar ik raad je aan om op te passen met het bieden van hulp. Help niet te snel en neem het initiatief niet over.
- Help niet te snelHet leven komt met tegenslagen, ook met onverwachte. Meestal duurt het een paar maanden om de ergste schok te boven te komen. Die tijd hebben mensen nodig om op hun eigen manier te dealen met hun verlies.
- Neem het initiatief niet over Goed bedoelde adviezen en hulp kunnen het natuurlijk verwerkingsproces in de eerste maanden verstoren. Iemand te snel debriefen (overhalen om te vertellen wat er is gebeurd) blijkt maar al te vaak juist een posttraumatische stress-stoornis in de hand te werken. Hulp die te vroeg komt berooft mensen van hun gevoel van efficacy. Dit is de ervaring dat je op je eigen manier verwerkt wat het leven je biedt. Hulp van anderen heeft ook een onbedoelde tweede boodschap in zich, namelijk dat jij zelf het leven niet aankunt. Dit gevoel maakt de kans kleiner dat je het verlies goed verwerkt.
Wat kun je wel doen?In de eerste maanden nadat je vriendin haar vader heeft verloren kun je weinig meer doen dan er zijn. Laat haar spreken als ze wil spreken en zwijgen als dat op dat moment goed voor haar is. Misschien kun je helpen op praktische manieren, bijvoorbeeld door te helpen met het schrijven van rouwkaarten of het opruimen van een huis. Maar ook daarin moet het initiatief zoveel mogelijk liggen bij degene die rouwt.
Als je vriendin na ongeveer drie maanden verschijnselen van onverwerkte rouw heeft, kun je er op aandringen dat ze hulp zoekt. Onverwerkte rouw is goed te behandelen, maar het is noodzakelijk dat een professional de begeleiding verzorgt. Als je vriendin niet zulke hulp wil zoeken, spoor haar dan aan om zoveel mogelijk haar gevoel te uiten over haar verlies. Nodig haar uit om te praten, om plekken op te zoeken die te maken hebben met haar vader (ga eventueel mee) en om actief het leven weer op te pakken.
Spreek je zorgen uit als je deze hebt en betrek anderen (familie, vrienden van je vriendin) bij je pogingen om haar te ondersteunen. Probeer in alle gevallen niet om haar op te beuren met teksten als 'het leven gaat door', of 'laat het los'. Vertel haar niet te veel over jouw eigen ervaringen met verdriet en verlies. Geef geen adviezen waar zij niet zelf om vraagt. De kans is dan namelijk groot dat je vriendin zich niet begrepen voelt en zich verder van je verwijdert.
Ook een prangende vraag? Stel deze gratis aan een van de GezondheidsNet experts!