Zorg voor voldoende groente
Met Sint of de kerstdagen gourmetten. Dat is traditie in veel gezinnen. Maar je wil natuurlijk voorkomen dat je de feestdagen zwaarder uitkomt, dan dat je eraan begon. Gelukkig kun je er zonder veel moeite een slanke gourmet van maken. En dat gaat niet ten koste van de smaak.
Gourmetten: het is simpel en lekker. De tafel wordt volgezet met vette vleeswaren, romige sausjes en stokbrood mét kruidenboter. Deze vrijheid is fijn, maar kan ook gevaarlijk zijn als de tafel vol ongezonde dingen staat. Met deze tien tips ben je in ieder geval al goed op weg. naar een slankere gourmet.
Tip 1. Vervang je slavink door tartaar, varkenshaas of wild
Tijdens een avondje gourmetten eet je je buik vol aan allerlei vleesproducten. Hier is niks mis mee, want vlees zit vol met eiwitten en vitaminen. Kies dan wel voor de magere varianten en wissel je slavink of worstje in voor een lekker stukje biefstuk, of nog beter: wild.
Tip 2. Wissel vlees af met vis
Gourmetten wordt vaak geassocieerd met het bereiden van vlees, maar vis kan ook prima op de gourmet. Zorg wel dat je er een apart pannetje voor gebruikt, want het is natuurlijk zonde als je vlees straks naar vis smaakt. Magere vis is bijvoorbeeld zoals kabeljauw, schelvis, rog, victoriabaars, schol, heilbot, heek en tilapia. Deze zitten vol proteïnen en bevatten weinig vet en calorieën.
Extra tip: Ga de dag na kerst niet meteen op de weegschaal staan. Houd 2-3 balansdagen waarbij je veel groente eet en minstens 3 liter water per dag drinkt
Tip 3. Zorg voor voldoende groen
Je denkt er niet zo snel aan, maar groenten zijn heerlijk om te wokken in je pannetje. Denk er ook aan wat rauwe groenten en een frisse salade op tafel te zetten.
Tip 4. Zuinig met saus
Bij gourmetten hoort natuurlijk saus. Dit zijn veelal vette sausjes waarin het vlees soms verdrinkt. Probeer van de verschillende sausjes af te blijven of kies voor een gezonde variant zoals ketchup of curry. Rode sausjes zijn namelijk minder vet dan de witte variant. Je kunt natuurlijk ook zelf slanke sausjes maken.
Tip 5. Bak in olie en niet boter
Tijdens het gourmetten gebruik je onbewust veel boter. Kies dit jaar voor een gezondere variant: olijfolie, wokolie of kokosolie. Op een anti-aanbaklaag hoef je zelfs helemaal niets te gebruiken.
Tip 6. Eet je niet vol aan brood
Soms duurt het even voordat het vlees gaar is. In een mum van tijd heb je tijdens het wachten al drie stukjes stokbrood, al dan niet met kruidenboter, naar binnen gewerkt. Probeer er vanaf te blijven (hint: denk aan die rauwkost op tafel!). Lukt dat niet probeer er dan minder van te eten en wissel de kruidenboter eens af met wat olie op smaak gebracht met knoflook of andere kruiden.
Tip 7. Drink met mate
In de decembermaand zijn de glazen zijn constant gevuld met wijn, frisdrank of bier. Niemand verwacht dat je helemaal niet drinkt, maar probeer in ieder geval te matigen (maximaal twee glazen per avond) en drink bij ieder glas wijn of bier ook een glas water.
Tip 8. Pas bij het eten
Probeer je eerste glas wijn pas bij het eten te drinken. Niet alleen ontloop je dan al 2 tot 3 wijntjes bij de borrel (dat scheelt kilocalorieën!), maar je bent aan het einde van de avond ook een stuk helderder. Laatste voordeel: door alcohol vervagen je grenzen en ga je vaak meer eten dan je van te voren van plan was. Door minder te drinken hou je zelf de controle (zie ook tip 7).
Tip 9. Borrelhappen
Wie zegt dat vóór het eten borrelen gepaard moet gaan met schalen vol vette hapjes? Maak een crudité-schotel (verschillende rauwe groentes) met een lichte yoghurtdip en zet wat ongebrande, ongezouten noten op tafel.
Tip 10. Sluit af met een gezond toetje
We zijn geneigd af te sluiten met een grandioos dessert. Het is immers feest. En iedereen eet het vervolgens tegen heug en meug op. Eindig eens met een frisse fruitsalade. Lekker licht en gezond! Toch iets erbij? Denk dan aan een bolletje sorbetijs.