Drie weken geleden stootte ik mijn linkerarm/schouder tegen een hoek van een stalen kast. Ik kreeg er steeds meer last van en na een goede week ben ik naar de huisarts gegaan. Hij maakte geen foto, maar zei dat ik een gewrichtje in mijn schouder had gekneusd. Ik kreeg pijnstillers, maar die hielpen niet. Ondertussen heb ik nog steeds veel pijn, maar ben ik wel beperkt in mijn normale functioneren. Is dit normaal na 3 weken?
Lies van Keeken
Als je 3 weken na het stoten nog steeds zoveel pijn hebt aan je schouder, zou ik zeker terug gaan naar de huisarts. Eventueel zou ik toch een foto laten maken om er zeker van te zijn dat het niet gebroken is.
Blijkt de arm niet gebroken te zijn, dan kan de pijn vele soorten oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een verzwikking of verstuiking, maar je kan bijvoorbeeld ook een frozen shoulder hebben. Om dit uit te sluiten, moet je een professional, zoals bijvoorbeeld een huisarts of fysiotherapeut, naar je schoudergordel laten kijken.
Frozen shoulder
Ik zal hieronder kort uitleggen wat een frozen shoulder is. De vertaling van frozen shoulder is bevroren schouder. Dat is precies wat ook het probleem is. De klachten bestaan uit een pijnlijke en stijve schouder. Vaak is er een oorzaak, zoals stoten of een val, aan te wijzen voor de klachten. Soms ook helemaal niet.
Er zijn bij een frozen shoulder drie stadia:
- Stadium 1: twee tot negen maanden met heftige pijn. De pijn neemt 's nachts af. Beweging van het gewricht is slechts beperkt mogelijk.
- Stadium 2: stijfheid en groot bewegingsverlies. Dit stadium duurt vaak zo'n vier tot twaalf maanden. De pijn blijft aanwezig, maar is vaak minder hevig.
- Stadium 3: in dit stadium verbetert de schouderfunctie zich weer. Dit kan zo'n vier tot twaalf maanden in beslag nemen. Geleidelijk verdwijnt de stijfheid en de pijn vanzelf.
Een frozen shoulder is niet te zien op een röntgenfoto en de behandeling bestaat uit eventueel injecties, in combinatie met fysiotherapie. Hierbij is het belangrijk om de schouder (ondanks de pijn) veel te bewegen.
Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!