Tips & tricks voor een zomerse barbecue
Heerlijk die zomer! Zon, zee en… spontane barbecues. Gelukkig gaan barbecues en ‘goed voor de lijn’ (of beter: niet funest voor de lijn) prima samen; óók als je de receptuur niet zelf in handen hebt. Als je maar bewuste keuzes maakt. Welke vis kun je het beste kiezen en welk vlees is niet zo vet? Tips & tricks voor een zomerse barbecue bij vrienden.
Eten van de barbecue is helemaal niet zo ongezond als veel mensen denken. Gerechten van het rooster hebben bij bereiding immers weinig tot geen extra vet nodig in vergelijking met vlees uit de koekenpan. Dat betekent uiteraard niet dat je er onbeperkt van kunt eten. En dat is wel wat we vaak doen: onszelf overeten. Dat komt omdat je meestal rond borrel- of etenstijd naar een barbecue gaat. Je hebt dan al trek en gaat je onbedoeld te buiten aan brood en snacks nog voordat de barbecue heet is. Eet daarom als het lukt thuis vast een kom soep of een beetje yoghurt met muesli. Zo is de eerste honger gestild en voorkom je dat je van alles en nog wat naar binnen gaat zitten werken.
Bring your own
Een andere tip: neem zelf een lekkere (fruit)salade mee of een kleurige schotel met crudité (deze bijvoorbeeld), dan weet je zeker dat er iets vitaminerijks op tafel staat. Vooral een goed idee als je twijfelt of de gastheer of -vrouw iets gezonds op tafel heeft staan en origineler dan een bosje bloemen. Overigens: ook een lekker stukje mager vlees of vis kun je gerust meebrengen als je een barbecue vol worst en speklappen verwacht. Als je zegt dat je op de lijn probeert te letten, is heus niemand daar beledigd door. Zorg er dan wel voor dat je een beetje extra meeneemt, zodat anderen er ook van kunnen genieten. Marineer vlees of vis vast thuis en neem het mee in een koeltas.
Oefen geduld
Allemaal leuk bedacht natuurlijk, maar dat werkt alleen bij aangekondigde barbecues. Hoe pak je het aan als het vuur na een gezellige middag spontaan wordt opgestookt? Begin er vooral mee je handen uit het broodmandje te houden, of het brood tenminste te beperken tot een of twee stukjes. Neem die bovendien pas als het eerste vlees van de barbecue af komt; wanneer het echt etenstijd is dus. Verga je van de trek vóór die tijd? Stil de ergste honger met worteltjes, komkommer, een paar olijven of salade als die op tafel staan. Neem anders een extra groot glas water en bedenk dat niemand slechter wordt van het oefenen in geduld…
Aan tafel!
Een beetje vet is noodzakelijk voor sommige vleessoorten; ze worden er echt lekkerder van. Vetrandjes horen bij een steak bijvoorbeeld, al kun je ze eventueel wegsnijden als het vlees eenmaal gaar op je bord ligt. Makkelijker – en verstandiger – is het te kiezen voor mager vlees in plaats van worsten en speklappen. Gemakkelijk en snel klaar zijn bijvoorbeeld varkenshaas, kipfilet, kalkoenfilet en biefstuk. Kies als het lukt voor vlees dat niet is gemarineerd; een dry rub geeft op een calorie-arme manier smaak aan vlees. Ook vis kan prima op de barbecue. Veel vis is mager en bevat daardoor weinig kilocalorieën. Neem bij voorkeur tonijn, forel, schol, tong of zeeduivel. Maar bedenk ook: je mag best een beetje genieten van het leven. Kies dus liever voor iets wat écht lekker is in een normale hoeveelheid, dan iets wat minder smakelijk is vanwege het aantal kilocalorieën.
Voor de sausjes geldt: rode sauzen op tomatenbasis zijn slanker dan witte sauzen op basis van mayonaise, maar zijn niet gezonder qua zoutgehalte. Ook sausjes op basis van (Griekse) yoghurt zijn beter, zoals tzatziki en munt-limoensaus. Ook qua zoutgehalte. Satésaus valt in de middenmoot, met circa 55 kilocalorieën per 20 milliliter, maar is wel een stuk zouter. Zelf maken is in alle gevallen beter dan kant-en-klaar, vanwege het zout dat aan kant-en-klare producten is toegevoegd
Beetje à la Bugs
Gegrilde groenten smaken geweldig en bevatten weinig kilocalorieën en veel vezels. Staan er aluminium roosterbakjes met stukken courgette, paprika of ui op de barbecue, sla dan vooral je slag. Je eet dan gevarieerder dan bij een gemiddelde barbecue en je eet nog lekker ook. Probeer ook eens een gepofte aardappel of een een portobello– of groenteburger als ze er zijn. Perzik, appel of banaan van de barbecue smaakt heerlijk als toetje.
Stop op tijd
Het klinkt makkelijk, maar de hoeveelheden voedsel op zo’n avond is bij de meeste mensen de crux. Er is een constante aanvoer van eten en drank en een barbecue duurt steevast langer dan een gemiddelde avondmaaltijd. Ga in ieder geval niet te dicht bij de barbecue zitten – of in de aanloop daar naartoe, dat scheelt al enorm in de verleiding. Kies voor kleine porties vlees en spiesen met naast vlees ook groenten. Vermijd pasta- en aardappelsalades op basis van mayonaise als het kan en kies voor frisse salade met sla en dressing op basis van olijfolie of een verse fruitsalade. Schep daar vast zoveel van op, dat er sowieso niet veel vlees op je bord kan. Wat ook kan helpen: een slachtoffer waar je je restjes aan kwijt kunt. Je snijdt dan van meerdere favoriete stukken vlees een klein stukje af en geeft de rest weg. Stop op tijd met eten, ook al eten anderen nog. Je voelt je er straks alleen maar misselijk en vol door.
Moet vis zwemmen?
Natuurlijk is een wijntje heerlijk bij je gegrilde vis of vlees. Maar probeer het drinken van alcohol en frisdrank of vruchtensappen te beperken. Niet alleen zitten er veel kilocalorieën in, dus het tikt aardig aan, maar veel mensen krijgen door alcohol ook zin in vet eten. Drink in ieder geval bij ieder glas alcohol een glas water (eventueel met wat fruit of bijvoorbeeld komkommer erin).