Vervelend maar goed te behandelen
Urine is doorgaans een licht stinkende maar wel een schone vloeistof, toch? Zeker, ondanks dat plas verschillende vloeistoffen, zouten en afvalproducten bevat is het erg steriel. Dat wil echter niet zeggen dat alles rondom urine schoon is. Bacteriën kunnen zorgen voor een urineweginfectie.
Een urineweginfectie is een infectie of ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen. De urinewegen zijn de structuren in het lichaam waar urine passeert op diens weg naar buiten: het nierbekken, de urineleiders, de blaas en de plasbuis. Een infectie ontstaat wanneer bacteriën, meestal afkomstig van het maag-darmkanaal, zich vasthechten aan de opening van de plasbuis. Terwijl ze opstijgen in de plasbuis beginnen ze zich te vermenigvuldigen.
Blaasontsteking
Een infectie die beperkt blijft tot de plasbuis wordt urethritis genoemd. Soms stoppen bacteriën echter niet met hun ongewenste reis door het menselijk lichaam en verplaatsen ze zich naar de blaas. Het gevolg is dan een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd. Als de infectie niet tijdig wordt behandeld, kunnen bacteriën vervolgens via de urineleiders de nieren infecteren.
E. coli-bacterie
De belangrijkste veroorzaker van urineweginfecties is de E. coli-bacterie. Het is een bij alle mensen voorkomende darmbacterie. Maar niet alleen de E. coli-bacterie is verantwoordelijk voor urineweginfecties of blaasontstekingen. Ook geslachtsziektes, een vergrote prostaat en diabetes, suiker in de urine is een prima voedingsbodem voor bacteriën, kunnen de ziekte veroorzaken.
Man en vrouw
Daar komt nog bij dat de vatbaarheid voor een urineweginfectie niet eerlijk is verdeeld tussen mannen en vrouwen. Vrouwen lopen een verhoogd risico dat ook nog eens toeneemt met de leeftijd. Heel vreemd is het niet dat vrouwen vaker slachtoffer zijn: zij hebben een kortere urinebuis dan mannen waardoor bacteriën sneller toegang hebben tot de blaas. Bovendien is bij vrouwen de afstand tussen de plasbuis en de anus kleiner en kunnen bacteriën zich er sneller vestigen.
Om het nog erger te maken: seks leidt bij vrouwen veel sneller tot een infectie dan bij mannen. Nog twee klappen op de vuurpijl: vrouwen zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van een urineweginfectie tijdens de zwangerschap. En na de menopauze lopen ze een verhoogd risico omdat het slijmvlies in de urinebuis dunner en vatbaarder wordt voor injecties.
Symptomen
Het zal je niet verbazen dat de symptomen die duiden op een urineweginfectie vrijwel allemaal iets te maken hebben met plassen:
- Een stekende en hevige pijn in de (onder)buik en/of onderrug.
- Jeuk bij de geslachtsorganen.
- Vaak moeten plassen.
- Aandrang voelen om te plassen terwijl dat vaak 'loos alarm' is.
- Branderig gevoel tijdens of vlak na het plassen.
- Slecht ruikende, stinkende of troebele urine.
- Bloed in de urine.
- Koorts en rillingen (al is dat niet vaak het geval).
- Incontinentie bij ouderen of (tijdelijke) onzindelijkheid bij kinderen.
Voorkom een blaasontsteking door een goede persoonlijke hygiëne. Als het toch tot een infectie komt, is het belangrijk dit goed en tijdig aan te pakken om te voorkomen dat er nierbekkenontsteking ontstaat. Dat kan namelijk leiden tot plotselinge hoge koorts, misselijkheid, braken en pijn in de rug en geslachtsorganen. Chronische nierbekkenontsteking kan zelfs leiden tot nierschade.
Behandeling
Gelukkig is een urineweginfectie goed aan te pakken. Bij een lichte ontsteking moet er vooral veel worden gedronken om de urinewegen schoon te spoelen. Veenbessensap, in de winkel vindbaar als cranberrysap, is het beste medicijn. Als er na drie weken geen genezing is, zal de huisarts een antibioticumkuur voorschrijven. Pas bij terugkerende klachten is een verwijzing naar de specialist noodzakelijk. Uiteraard is het zaak goed voor jezelf te zorgen en geen alcohol en niet te veel koffie te drinken. Ook is het oppassen geblazen met gekruid eten en sigarettenrook.
- Urineweginfectie.nl
- Nationaal Kompas Volksgezondheid
- 1001symptomen.nl