De houdbaarheidsdatum van water
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoelang kun je water bewaren?
Er wordt wel eens gezegd dat je water dat al een dag zou staan absoluut niet meer zou kunnen drinken, terwijl de datum op een gekocht flesje water soms wel tot een jaar na aankoop kan zijn. Dat is best verwarrend, maar er is wel een verklaring voor.
Water uit een flesje
Water bevat geen stoffen die het zouden kunnen laten bederven, waardoor het in een ongeopende fles nog een lange tijd houdbaar zal zijn. Open je deze fles, dan kunnen er bacteriën bijkomen van bijvoorbeeld speeksel. In zo’n geval kun je het niet langer dan een week gekoeld bewaren. Het Voedingscentrum raadt aan om water maximaal drie dagen buiten of drie tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
Water uit de kraan
Voor water uit de kraan geldt hetzelfde advies. Je kunt het prima een paar dagen gekoeld bewaren, maar omdat er in Nederland heel makkelijk water uit de kraan kan worden gehaald, hoeft dat eigenlijk niet nodig te zijn. Vul jij je flesje altijd met kraanwater? Zorg er dan wel voor dat je het flesje regelmatig verschoont met water en afwasmiddel om schadelijke bacteriegroei te voorkomen.
Een dagje in de auto
En een flesje lauwwarm water dat een dag lang in een snikhete auto heeft gelegen? Die kun je beter verversen. Bacteriën zijn namelijk gek op een warme omgeving en vermenigvuldigen zich daar graag en snel. Zit er een schadelijke bacterie in je water, dan kan het zijn dat het water is bedorven. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en ouderen kan dit heel gevaarlijk zijn. Het advies is daarom ook om je flesje gewoon uit je auto mee te nemen. Zo kom je nog aan die aanbevolen twee liter water!
Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
- Voedingscentrum