Het aantal mensen met oogklachten is door thuiswerken door het coronavirus fors gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van marktsonderzoeksbureau Multiscope in opdracht van GrandVision.
De organisatie vindt dan ook dat er meer aandacht moet zijn voor goede oogzorg van werknemers. Het afgelopen jaar is het beeldschermgebruik bij bijna de helft van de mensen die thuiswerken met gemiddeld drie uur per dag flink gestegen. Ook het aantal oogklachten is hierdoor fors toegenomen.
Meer klachten sinds corona
Uit onderzoek onder ruim 1000 Nederlandse thuiswerkers blijkt dat een kwart van hen oogklachten in het afgelopen jaar heeft ervaren. De ongemakken, zoals vermoeide, droge of branderige ogen en slecht zicht, zijn met 73 procent toegenomen ten opzichte van de periode voor Covid-19.
Oogklachten kunnen weer leiden tot concentratieproblemen of fysieke klachten. Zo geeft bijna de helft van de thuiswerkers aan nek-, schouder-, rug- of andersoortige klachten te ervaren. Iets minder dan de helft doet zelf niets om de klachten te voorkomen.
Terwijl een beeldschermbril een oplossing kan zijn. Het merendeel van de thuiswerkers weet van het bestaan van de beeldschermbril, maar bij de meeste mensen is niet bekend dat ze een vergoeding kunnen krijgen van de werkgever
Helft werknemers onderneemt geen actie
Het onderzoek laat zien dat helft van de werknemers bij klachten als vermoeide ogen, hoofdpijn of concentratieproblemen niets onderneemt. Ook werkgevers geven hun werknemers nog weinig informatie over de mogelijkheden of regels rondom goede oogzorg. Zo weet tweederde van de thuiswerkers überhaupt niet dat de werkgever zelfs wettelijk verplicht is een beeldschermbril gedeeltelijk of helemaal te vergoeden bij klachten.
- GrandVision