Voorkom een dikke ijslaag
Een vriezer met een dikke laag ijs verbruikt veel meer stroom. Bovendien duurt het langer voordat je producten ingevroren zijn in een aangekoekte diepvries. Ontdooien en poetsen dus! Met dit stappenplan is het zo gepiept.
1. Vriezer leegmaken
Eet je vriezer het liefst zo veel mogelijk leeg op de dagen voordat je aan het ontdooien slaat. Haal vervolgens alle producten eruit. Dat is meteen een mooi moment om de etenswaren te controleren: gooi wat niet meer goed is meteen weg. Bewaar de rest in een koelbox of koeltas. Heb je die allebei niet? Rol alles dan in kranten, bubbeltjesplastic of dekens, dat isoleert ook.
Een dag waarop het flink vriest is ideaal voor deze klus, dan kun je de bevroren producten gewoon buiten zetten.
2. Wateroverlast voorkomen
Zet de vriezer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Als je een koelvriescombinatie hebt, zet je alleen het vriesgedeelte uit. Haal de lades en rekjes eruit.
Sommige vriezers hebben aan de onderkant een pijpje of gootje waar het smeltwater uitloopt. Zet daar een bakje onder zodat je vloer droog blijft. Leg onderin de vriezer een handdoek.
3. Ontdooien
Kook een paar liter water en doe dat bijvoorbeeld in een pan, teil of emmer. Zet deze op een onderzetter op de bodem. Heb je meerdere verdiepingen in je diepvries, dan kun je daar ook een pannetje heet water op zetten.
Doe de deur van de vriezer dicht, zodat de warmte binnen blijft.
4. IJs opruimen
Wacht een halfuur. In de tussentijd kun je de lades en rekjes schoonmaken met een sopje.
Als de ijslaag vrij dun was, laat deze nu waarschijnlijk al aardig los. Ruim de losse stukken ijs op en vervang het afgekoelde water door heet water. Leg zo nodig een andere, droge handdoek op de bodem. Herhaal deze stap tot al het ijs losgelaten heeft.
Steek het ijs niet los met een beitel, plamuurmes of een ander scherp voorwerp, want daarmee kun je je vriezer beschadigen. Ook de boel verhitten met een föhn of verfbrander is riskant. Gewoon even geduld hebben, dan blijft je diepvries zeker heel. Een dun rijplaagje kan wel met een plastic spatel of kunststof ijskrabber verwijderd worden.
5. Schoonmaken
Sop de vriezer met een doek en een allesreiniger met een neutrale geur. Soda werkt ook prima. Maak de rubbers zorgvuldig schoon, eventueel met een oude tandenborstel. Spoel na met water met een scheut azijn. Droog de diepvries goed af met een schone doek, want nattigheid vriest meteen weer vast.
6. Aanzetten
Doe de stekker in het stopcontact en zet de vriezer weer aan. Schuif de lades en rekken erin.
Wacht tot de diepvries op temperatuur is voordat je de producten erin teruglegt. Sommige vriezers hebben een invriesstand waarmee je het afkoelen versnelt, kijk in de handleiding of dat bij jouw diepvries mogelijk is.
7. IJsvorming tegengaan
Met dit karwei ben je best even zoet, zeker als er zich een dikke ijslaag gevormd had. Voorkom dit door je vriezer elke drie maanden schoon te maken. Meestal is het dunne ijs- en rijplaagje dan nog makkelijk te verwijderen met een plastic spatel of krabber.
Na het ontdooien, kun je een dun laagje glycerine op de wanden smeren. Dat is te koop bij de drogist en voorkomt dat ijs zich aan de wanden hecht.
Daarnaast is het belangrijk om de vriezer goed dicht te houden. Open de deur zo kort mogelijk en laat hem niet op een kiertje staan. Heb je snel last van rijp, controleer dan of de deurrubbers nog wel goed sluiten. Zet bovendien geen warme kliekjes in de vriezer, maar laat deze eerst afkoelen.