Over nitraatrijke en nitraatarme groenten
Nitraat komt van nature voor in groenten, maar ook in bijvoorbeeld water. Een teveel ervan is niet goed, omdat het lichaam dit kan omzetten in nitriet. Van spinazie en sla weten we allemaal wel dat er nitraat inzit, en daarom denken veel mensen dat je het niet te vaak mag eten. Dat advies is echter ingehaald door de wetenschap.
Nitraat kan op zichzelf niet veel kwaad. Maar door het bewaren, bereiden of eten van nitraatrijke groente, wordt een deel ervan omgezet in nitriet. En nitriet kan weer omgezet worden in nitrosaminen, die mogelijk kankerverwekkend zijn. Jarenlang werd er daarom gezegd dat je spinazie niet mag opwarmen, dat je nitraatrijke groenten niet met vis of schaal- en schelpdieren mag eten en dat je nitraatrijke groenten niet meer dan twee keer per week mag eten. Uit nadere onderzoeken blijkt nu dat het eten van nitraatrijke groenten geen gevaar vormt voor de gezondheid. Het is dus geen probleem om vis met nitraatrijke groenten te combineren. Het maakt bovendien niet uit hoe vaak je het eet omdat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico’s.
Voedingsadvies
Er blijven wel twee adviezen over om de inname van nitraat te beperken. Ten eerste wordt afgeraden om water uit privébronnen te gebruiken voor het aanmaken van flesvoeding. Water uit privébronnen kan verhoogde concentraties nitraat bevatten en dat is juist voor baby’s nadelig. Kraanwater in Nederland is wel geschikt. Even de kraan laten lopen en daarna is het direct klaar voor gebruik bij flesvoeding.
Ten tweede wordt afgeraden dagelijks nitraatrijke (sport) supplementen als bietensap of bietensapconcentraat te gebruiken. De hoge dosis nitraat in zulke supplementen komt bovenop de dagelijkse hoeveelheid nitraat en kan daardoor zorgen voor een toename van nitrosaminevorming. Daarom wordt sporters aangeraden om terughoudend te zijn.
Nitraatrijke groenten zijn:
- Andijvie
- Rode bietjes
- Bleekselderij
- Chinese Kool
- Koolrabi
- Paksoi
- Postelein
- Raapstelen
- Sla, alle soorten
- Snijbiet
- Spinazie
- Spitskool
- Venkel
- Waterkers
Nitraatarme groenten zijn:
- Asperges
- Aubergine
- Bloemkool
- Broccoli
- Doperwten
- Knolselderij
- Komkommer
- Kool, rode, witte, savooien-
- Koolraap
- Paprika
- Prei
- Schorseneren
- Snijbonen
- Sperziebonen
- Spruiten
- Tomaten
- Tuinbonen
- Uien
- Witlof
- Wortelen
- Voedingscentrum