Experts aan het woord
"Stoppen met roken werkt het best als je er hulp bij hebt. Maar bij wat voor soort hulp heb je dan het meeste baat?" Psycholoog Anne van der Veen, acupuncturist Han Deibel en coach bij Stivoro Marion Weustink geven advies.
Anne van der Veen, psycholoog: "Stoppen met roken is je gedachten onder controle te krijgen."
"Roken is ook een lichamelijke verslaving; je lichaam vraagt om nicotine. Maar roken is bovenal een geestelijke verslaving, een gewoonte. Psychotherapie kan helpen van die gewoonte af te komen. Het eerste gesprek vindt plaats voordat je stopt, want je kunt een gewoonte pas doorbreken als je je daar bewust van bent."
"We nemen eerst het rookgedrag onder de loep: wanneer en waarom rook je, wat gaat eraan vooraf? Roken gaat vaak gedachteloos: je rookt altijd bij de bushalte, als je iemand moet bellen of wanneer je gespannen bent. We bespreken welke alternatieven je zelf kunt bedenken om die sigaret te vervangen tijdens die rookmomenten. Als alles in kaart is gebracht, bepalen we hoe je stopt."
"Veel mensen vinden het een spannende gedachte om geen sigaret op te steken in een situatie waarin ze dat normaal wel doen. Die situaties moet je zeker niet vermijden. Het is immers de bedoeling dat je die sigaret vervangt door een alternatief. Zo leer je jezelf dat het prettige gevoel, dat je van roken krijgt, ook uit dat alternatief kan komen."
"Stoppen met roken is letterlijk je gedachten onder controle krijgen. Hoe ouder je was toen je begon met roken, hoe makkelijker dat is. De moeilijkste momenten in een ontwenningsperiode zijn de cravingmomenten: het moment dat je snakt naar een sigaret en aan die behoefte wilt toegeven. Voor deze momenten zijn veel mensen het bangst. Ook dat komt aan bod: zoek een alternatief in dat cravingmoment. Lukt het je om, bijvoorbeeld door afleiding, die drang te beheersen, dan merk je dat het verlangen na 20 minuten is verdwenen en ben je weer een stapje verder. Ben je gestopt, neem dan nooit meer een sigaret. Een verslaving is een valkuil voor de rest van je leven."
www.psydoor.nl
Han Deibel, acupuncturist: "Stoppen met roken is puur willen."
"Acupunctuur zorgt er niet voor dat je stopt met roken, maar ondersteunt je als je echt wilt stoppen. Het haalt de fysieke verslaving, de drang naar nicotine, weg. De rest moet je zelf doen. Zo vraag ik tijdens de eerste behandeling onder andere waarom je rookt, en je motivatie om te stoppen. Om succesvol te stoppen is het namelijk belangrijk dat niet alleen de lichamelijke, maar ook de geestelijke afhankelijkheid wordt doorbroken."
"De acupunctuurbehandelingen brengen de longenergie in balans. Zo kom je lekkerder in je vel te zitten. Bovendien geef ik tijdens de behandeling tips en voedingsadviezen. Het eet- en leefpatroon is van grote invloed op hoe je je voelt. En wie zich goed voelt kan zoveel meer aan. Dat helpt om het stoppen vol te houden. De eerste drie weken zijn voor de meeste mensen het moeilijkst. Acupunctuur helpt de ontwenningsverschijnselen verminderen en dat maakt volhouden gemakkelijker."
"Bij de volgende behandelingen, ongeveer 4 of 5 keer, kijken we hoe het is gegaan en wat de moeilijke momenten waren. Ik had pas geleden een vrouw in behandeling die een crisis meemaakte. Ze kreeg van haar zelf zwaar rokende moeder het advies toch maar weer een sigaret op te steken. Dat zou helpen om te kalmeren. Gelukkig gaf de acupunctuur haar net dat zetje om die sigaret niet op te steken. Dat is toch geweldig. Stoppen met roken is puur willen."
www.acupunctuurrotterdam.nl
Marion Weustink, telefonisch coach bij Stivoro: "Stoppen met roken is aanpassen van je gedrag."
"Vaak is het advies van de huisarts net het duwtje dat iemand nodig heeft om te stoppen met roken. Heb je hulp nodig, dan kun je terecht bij Stivoro. We hebben daarvoor een aantal bewezen effectieve producten ontwikkeld. Zoals de 'Pakje-kanstraining' en de persoonlijke coaching per telefoon. Dat is gratis en we bellen op afspraak. Via de online hulpmiddelenwijzer kun je testen welke methode bij je past. Telefonische coaching helpt mensen door de eerste drie, vier weken heen. Dat is de moeilijkste periode."
"Voor je stopt, vul je op internet het advies op maat in. In het kennismakingsgesprek nemen we de uitkomsten door, praten over je motivatie en bepalen een stopdatum. Deze ligt meestal één of twee weken na dit eerste gesprek. In de zes gesprekken daarna houden we de vinger aan de pols. We praten over wat je tijdens de ontwenningsperiode ervaart en wat je kunt bedenken om het makkelijker te maken. Als ondersteuning kan de huisarts bijvoorbeeld middelen als Champix of Zyban voorschrijven. Ook het gebruik van nicotinevervangers als kauwgum, pleisters en tabletjes maken de kans van slagen groter."
"Heb je acute nood - ik wil NU naar de winkel om een pakje sigaretten te kopen - dan kun je Stivoro bellen. Dat helpt om over dat moment heen te komen. Stoppen met roken is aanpassen van je gedrag. Soms wordt iemands motivatie onderuit gehaald: een cliënt die veel rookte had een longtest gehad en bleek prima longen te hebben. Dan moet je echt een gedachtenomslag maken: nu zijn mijn longen nog goed en als ik het volhoud om niet te roken, dan blijft dat zo. Dat is coaching: samen de redenen vinden waarom jij graag wilt stoppen, en hieraan vasthouden."
www.stivoro.nl