Kaakgewrichtsklachten

Orofaciale fysiotherapie kan helpen

Getty Images

Pijn in de kaken door tandenknarsen, aanhoudende pijn in en om het oor of vaak hoofdpijn. Allemaal klachten die kunnen ontstaan door het niet goed functioneren van de kaken. Met deze klachten kun je terecht bij een gespecialiseerde fysiotherapeut, oftewel de kaakfysiotherapeut. Deze wordt ook wel een orofaciale fysiotherapeut genoemd.

Wat doet een kaakfysiotherapeut precies? Kaakfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Mensen die kampen met slecht functionerende gewrichten en spieren in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel kunnen naar een kaakfysiotherapeut gaan. Kaakfysiotherapeuten zijn algemene fysiotherapeuten die uitgebreid geschoold zijn op het gebied van de kaken, maar ook in tandheelkundige aspecten en specifieke zenuwaandoeningen en stoornissen die te maken hebben met de nek en het hoofd-halsgebied.

Kaakklachten

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan klachten als gevolg van het klemmen van de kaak en tandenknarsen, pijn in het gelaat, kaak of hoofd, aangezichtsverlamming, hoofdpijnklachten. Maar ook bij gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektes met klachten in het hoofd-halsgebied. Mensen met deze klachten worden doorverwezen door hun huisarts, tandarts, algemeen fysiotherapeut of een andere arts. Maar je kunt ook rechtstreeks bij een kaakfysiotherapeut aankloppen. Een verwijsbrief is niet nodig. In dat geval zal de fysiotherapeut zelf screenen of kaakfysiotherapie de juiste behandelmethode is.

Verkeerde mondgewoontes

Verschillende oorzaken kunnen klachten geven. De meest voorkomende zijn verkeerde mondgewoontes of het knarsen van de tanden. De kauwspieren raken door deze gewoontes overbelast. Dit geeft pijn in de spieren, maar ook in het kaakgewricht. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld hoofdpijn of een dof, stijf gevoel of een oor dat regelmatig dicht zit. Ook door overrekking, bij een ongeluk of een klap, kunnen problemen ontstaan. Daarnaast speelt langdurige stress vaak een rol.

Bij een eerste bezoek zal de kaakfysiotherapeut in kaart proberen te brengen wat precies de problemen zijn en welke behandeling daar bij aansluit. Vervolgens zal hij oefeningen geven om de kaken te doen ontspannen en de kauwspieren te masseren. Kaakgewrichtsklachten zijn vaak hardnekkig en vervelend. Als er eenmaal pijn is, zal het ontspannen moeilijker gaan. Dat is dan ook een van de belangrijkste aspecten van de therapie. De kaakfysio zal ontspanningsoefeningen mee geven om thuis te doen. Het handigst is om deze oefeningen voor een spiegel te doen, zodat je precies kunt zien wat je doet. Door regelmatig te oefenen, zullen de klachten geleidelijk afnemen.

Tips voor mensen met kaakklachten:

  • Vermijd hard en taai voedsel waar je langdurig op moet kauwen
  • Kauw aan de kant waar de pijn zit
  • Eet kleine hoeveelheden
  • Pas op bij gapen
  • Bijt niet op je nagels
  • Neem geen kauwgom
Auteur 
Bron 
  • Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT)
  • Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie