Helft van vrouwen met overgangsklachten zoekt geen hulp

Getty Images

Bijna de helft van de vrouwen zoekt geen hulp wanneer zij overgangsklachten hebben. Doen zij dat wel, dan is dat in driekwart van de gevallen pas nadat ze maandenlang last hadden van opvliegers, slapeloosheid, hartkloppingen en gewrichtsklachten.

Dat blijkt uit een enquête onder ruim 2100 Margriet-lezeressen. Van alle vrouwen die één of meerdere overgangsklachten hebben – vooral slaapproblemen en spier- en gewrichtsklachten komen veel voor – maakt slechts 50 procent dat bespreekbaar. En als zij dat al doen, doen ze dat in driekwart van de gevallen pas na maandenlang klachten gehad te hebben. De rest van hen zoekt geen hulp bij overgangssymptomen, hoewel die klachten natuurlijk wel veel invloed op hun dagelijks leven hebben.

Niet afwachten bij klachten

"Heb je klachten? Ga dan na een paar dagen al naar de dokter; wacht geen maanden in de hoop dat het vanzelf overgaat", zegt Cardioloog dr. Janneke Wittekoek tegen Margriet. Door op tijd aan de bel te trekken, kun je niet alleen echte schade voorkomen, maar kun je ook de kwaliteit van je leven verbeteren." De arts waarschuwt dat je je met klachten niet moet laten wegsturen met het idee dat 'het erbij hoort'. Dring aan op onderzoek, niet alles kan worden afgeschoven op de overgang. "Hoewel klachten als opvliegers en hartkloppingen op de overgang kunnen wijzen, passen ze ook bij bijvoorbeeld een hoge bloeddruk", vertelt dr. Wittekoek. "En op langere termijn kan dat, vooral in combinatie met de missende bescherming van hormonen, zorgen voor ernstige hart- en vaataandoeningen."

Onjuiste diagnose

Van de 820 deelnemers aan de enquête die aangeven gediagnostiseerde hartklachten te hebben, werd bij slechts 37 procent meteen gedacht aan hartproblemen. Maar liefst 47,4 procent geeft aan dat er bij de symptomen in eerste instantie gedacht werd aan stress gerelateerde klachten. Bij 15,6 procent werden de symptomen onjuist afgeschreven als overgangsklachten. Vrouwen met overgangsklachten die wel op specialistische hulp gevraagd hebben, laten in de enquête weten ook niet altijd tevreden te zijn met de manieren waarop zij geholpen worden. Maar liefst 47 procent geeft aan niet het gevoel te hebben dat zij de juiste hulp gekregen hebben.

Specialistische hulp is wel voorhanden. De eerste stap is vaak een afspraak bij de huisarts. Maar je kunt ook naar bijvoorbeeld een menopauzeverpleegkundige, die meestal vergoed wordt vanuit je aanvullende verzekering. Deze is speciaal opgeleid om vrouwen met overgangsklachten te helpen.

 

Auteur 
Bron 
  • Margriet