18-jarigen zijn steeds vaker bereid om orgaandonor te worden (72 procent). Voor de rest van Nederland ligt dit percentage op 61 procent. Dat meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).
De NTS wil jongeren laten zien dat zij sterfgevallen kunnen voorkomen. Want uit onderzoek is gebleken dat jongeren het belangrijk vinden om te weten wat het effect is van hun registratie.
Top 3 redenen voor een Ja
Aan jongeren is gevraagd naar de belangrijkste redenen om met een ‘ja, ik word donor’ te registreren. De meest genoemde reden om te doneren is het idee dat ze na hun dood het leven van anderen kunnen redden.
Ook speelt wederkerigheid een rol: zelf ontvangen ze ook graag een donororgaan als hun leven daarvan afhangt. ‘Dat het toch niks meer uitmaakt wat er met mijn lichaam gebeurt als ik ben overleden’ is een derde reden om Ja te zeggen.
Meer donoren blijven nodig
De wachtlijst voor organen krimpt gestaag. Op 1 januari 2015 waren er 1.044 wachtlijstpatiënten ten opzichte van 1149 een jaar eerder. Nederland heeft nog steeds meer orgaandonoren nodig, ieder jaar sterven er rond de 140 mensen op de wachtlijst.
14 april krijgen 181.629 jongeren die geboren zijn in 1996 een brief van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) waarmee zij kunnen kiezen om orgaandonor te worden.
Door de online registratie met DigiD is donorregistratie nu eenvoudiger dan voorheen. Steeds meer jongeren maken dan ook gebruik van deze methode (in 2014 42 procent tegenover 36 procent in 2013).
- Nederlandse Transplantatiestichting