Hoe (on)gezond zijn paranoten?

Paranoten zitten bomvol seleen en vitamine E

Getty Images

Paranoten worden door veel mensen erg onderschat. Paranoten zijn namelijk behoorlijk gezond! Wist je bijvoorbeeld dat 2 tot 5 paranoten per dag al een positief effect kunnen hebben op ons immuunsysteem, de vruchtbaarheid en bij het voorkomen van kanker en algemene infecties?

De paranoot groeit aan een boom die wel tot 60 meter hoog kan worden. Hoewel het Engelse woord voor paranoot ‘Brazil Nut’ doet voorkomen dat de noot alleen uit Brazilië komt, vind je de boom ook voor in Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru en Bolivia. Een boom krijgt jaarlijks dertig tot veertig vruchten. In zo’n vrucht zitten ongeveer acht tot twaalf zaden. Deze zaden kennen wij als de paranoot.

Superfood

Noten bevatten van nature veel gezonde vetten, eiwitten en veel mineralen. Daarnaast bevat elke soort weer andere voedingsstoffen die een noot uniek maken. De paranoot is een krachtig voedingsmiddel dankzij de grote hoeveelheid selenium die het product bevat.

In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium. Dit staat gelijk aan 3500 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid(ADH). Je kunt echter ook teveel seleen binnenkrijgen. Met zo'n zes paranoten per dag blijf je onder de maximaal aanbevolen hoeveelheid. 

Het mooie van de paranoot is dat deze ook nog eens een redelijke hoeveelheid vitamine E bevat, ongeveer 52 procent van de ADH. Dit maakt de paranoot een antioxidantenbom.

Tegen kanker?

De paranoot bevat meer seleen dan andere noten. En dat maakt dat het soms als kankerbestrijdend wordt bestempeld. Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat een hoog seleengehalte een preventieve werking heeft bij onder andere borst-, long- en prostaatkanker. Het lijkt er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de celdeling wordt vertraagd. Seleen wordt daarbij als onmisbaar gezien voor het gezond houden van weefsels en organen.

Sporters?

Naast seleen bevatten paranoten ook andere mineralen als koper, magnesium, mangaan, kalium, calcium, ijzer, fosfor en zink. Vooral fosfor is in hoge mate aanwezig in de noot. Voor sporters is dit bijvoorbeeld nodig voor het vrijmaken van energie in cellen (ATP naar ADP) en voor het opslaan van energie (ADP naar ATP). Fosfor is daarnaast belangrijk bij een goede opbouw en onderhoud van sterke botten en tanden.

Paranoten zijn vooral interessant voor sporters en atleten, omdat het gehalte aan antioxidanten, vetten en eiwitten hoog is. Tijdens het sporten worden de spieren licht beschadigd. Seleen is in staat om schade van de spieren te beperken die tijdens de training wordt opgedaan en geeft ondersteuning in de herstelperiode.

Ook overige afvalstoffen die vrijkomen tijdens een training wordt door zowel vitamine E als selenium geneutraliseerd. Een regelmatige inname van minimaal 150 microgram selenium per dag zou kunnen bijdragen aan betere sportprestaties.

Auteur