Toekijken bij brand gevaarlijker dan gedacht

Getty Images

UTRECHT - Het toekijken bij een brand is gevaarlijker dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van Frans Greven. Hij promoveert op 26 april aan de Universiteit Utrecht.

Greven onderzocht de gezondheidseffecten van het inademen van rook, zowel bij brandweerlieden als bij de algemene bevolking. Hij onderzocht 140 hulpverleners en toeschouwers na een brand in een chemische opslagplaats in Drachten.

De onderzoeker constateerde een aantal gevallen van Reactive Airways Dysfunction Syndrome (RADS), een vorm van astma die veroorzaakt wordt door irriterende stoffen. Een deel van de ondervraagden had na zes jaar nog steeds te kampen met longklachten.

Aan een tweede onderzoek werkten 400 brandweerlieden mee. 'We vonden direct na de brand ontstekingsverschijnselen in opgehoest slijm en bloed van de brandweerlieden. Deze ontstekingen waren drie maanden later nog zichtbaar in het bloed', aldus Greven in Trouw.

Uit het onderzoek blijkt ook dat rook van woning- en natuurbranden net zo gevaarlijk is als die van chemische branden.

Alerter
De onderzoekers is dan ook van mening dat brandweerlieden én omstanders alerter moeten zijn op het inademen van rook tijdens een brand. 'Ze gebruiken vaak pas adembescherming als de windrichting zo staat, dat de rook in hun gezicht waait. Maar dan hebben ze vaak al rook ingeademd die hun longen aantast.'

Blootstelling aan meerdere branden per jaar leidt tot meer problemen met ademhalen en gevoeligere luchtwegen. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze klachten op de langere termijn verdwijnen.

Auteur 
Bron 
  • Trouw
  • Universiteit Utrecht