RIVM: Nederlanders krijgen te veel PFAS binnen

Kabeljauw bevat de hoogste PFAS-concentraties

kabeljauw
Getty Images

Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater samen. Dat bevestigt nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het belangrijkste advies: 'Eet zo gevarieerd mogelijk'.

Vooral via voedsel blijken Nederlanders te veel PFAS binnen te kunnen krijgen. Vooral door het eten van vis worden mensen blootgesteld aan chemische stoffen. Kabeljauw bleek de hoogste PFAS-concentraties te bevatten, gevolgd door zalm uit blik en vissticks. Toch adviseert het RIVM wel een keer per week vis te blijven eten, omdat het ook belangrijke, gezonde voedingsstoffen bevat.

Ook via koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groenten krijgen we PFAS binnen. Via drinkwater dat van oppervlaktewater is gemaakt, krijgen we meer PFAS binnen dan via drinkwater uit grondwater.

De concentraties die mensen binnen kunnen krijgen, is hoger dan de zogeheten gezondheidskundige grenswaarde. Onder deze grens zijn er geen schadelijke effecten op de gezondheid te verwachten. Als mensen lange tijd meer PFAS binnenkrijgen dan deze waarde, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid. Mensen kunnen daardoor gevoeliger worden voor infecties. Maar of iemand daadwerkelijk ziek wordt, hangt af van meerdere factoren, zoals leefstijl.

Gevarieerd eten

Omdat PFAS in meerdere voedselproducten zit, is het algemene advies om gevarieerd te eten van belang om te voorkomen dat je veel PFAS binnenkrijgt. Op die manier eet je niet te vaak voedsel met een hoge hoeveelheid PFAS.

Wat zijn PFAS?

PFAS, oftewel poly- en perfluoralkylstoffen, is een verzamelterm voor bijna 5.000 verschillende chemische stoffen met namen als GenX, PFOA, PFOS, PFNA en PFHxS. Ze komen van nature niet voor in het milieu, maar worden door de chemische industrie gemaakt vanwege hun water- en vetafstotende werking. Denk aan anti-aanbaklagen in pannen en verpakkingsmaterialen voor voedsel.

Bij het proces om PFAS te maken en het gebruik van producten waar ze in zitten, kunnen PFAS in de lucht, het water en de bodem terecht komen. Vandaaruit kunnen ze in ons voedsel en drinkwater komen. De meeste PFAS breken niet af en blijven daardoor lang in het milieu.

Auteur 
Bron 
  • RIVM