Informatie over virus en besmetting
In Mexico is er in 2009 griep uitgebroken, de zogenaamde Mexicaanse griep (inmiddels Nieuwe Influenza A). In 2009 en 2010 werden er overal ter wereld mensen ziek van dit virus. Wat is het precies en hoe gevaarlijk is deze griepvariant?
Griepvirussen zijn veranderlijk. Zo kan een onschuldige variant zich ontwikkelen tot een meer besmettelijke soort. Denk aan de Mexicaanse (varkens)griep. Het ging daarbij om een nieuwe variant van het griepvirus, de influenza A/H1N1. Dit is een mix is van verschillende varianten van vogelgriep, varkensgriep en menselijke griep.
Hoe gevaarlijk is het?
De Mexicaanse griep is inmiddels uitgegroeid tot een pandemie. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepaald. Het is voor het eerst in 41 jaar dat er sprake is van een pandemie.
De nadruk ligt nu nog op het indammen van de verspreiding van de ziekte. Waarschijnlijk komt Nederland later in een fase waarin deze aanpak verandert. Dan zal de nadruk vooral liggen op het zo snel mogelijk verstrekken van de juiste medische zorg en minder op de opsporing.
Is het te behandelen?
In principe kunnen de bestaande griepmedicijnen zoals Tamiflu de ziekteverschijnselen verminderen. Er zijn mensen aan de Mexicaanse griep overleden, maar de ziekte hoeft niet dodelijk te zijn. In Nederland gaat het voor zover bekend alleen om milde gevallen.
Wanneer moet ik een arts raadplegen?
In Nederland zijn inmiddels meerdere gevallen van Mexicaanse griep bekend. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert mensen die terug zijn gekomen uit Mexico of de VS en koorts (38 graden of hoger) en griepklachten hebben, of binnen 7 dagen ontwikkelen, contact op te nemen met hun huisarts.
Mensen die in andere landen zijn geweest waar de nieuwe griep circuleert en contact hebben gehad met zieke personen, dienen zich ook te melden bij de huisarts als zij deze verschijnselen hebben.
Naast koorts kun je ook last krijgen van de volgende symptomen:
- hoesten
- geen eetlust
- spierpijn
- keelpijn
- misselijkheid
- diarree
- lusteloosheid
- verkoudheid
- loopneus
Meer informatie
Er geldt op dit moment geen negatief reisadvies voor Mexico of de VS . Wel kun je tijdens je reis beter letten op de normale hygiënemaatregelen die gelden bij griep en verkoudheid om besmetting te voorkomen. Ook zou je een mondkapje kunnen dragen, maar in hoeverre dat besmetting kan voorkomen, is niet duidelijk.
Noot van de redactie:
Update: hoe zit het nu met de Mexicaanse griep?
De Mexicaanse griep, officieel Nieuwe Influenza A (H1N1),is een griepvirus dat in 2009 en 2010 een pandemie veroorzaakte. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en had zijn oorsprong in Mexico. Er worden ook enkele andere namen gehanteerd, waaronder (nieuwe) influenza A (H1N1) en (vooral in de eerste dagen na de uitbraak) varkensgriep.
Achteraf gezien was het in zowel 2009 als 2010 ondanks de aanwezigheid van het Mexicaanse griep virus juist een zeer mild griepseizoen met het laagste aantal griepdoden in jaren. Wereldwijd overlijden er jaarlijks tussen de 250.000 en 500.000 mensen aan de 'normale griep'.
Het RIVM beschouwt de Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A (H1N1)) tegenwoordig als 'gewone griep', vanwege het relatief milde verloop. De slachtoffers van de Mexicaanse griep zijn doorgaans ouderen, zeer jonge kinderen en mensen met een zwakke gezondheid. De ziekte is daarmee niet gevaarlijker dan de seizoensgriep, het virus kan echter dieper in de luchtwegen doordringen. Dit vergroot mogelijk de kans op een longontsteking.
Meer informatie over griep vind je in onze griep-special.