Hoe maak je je oren schoon?

Wattenstaafjes, oplossers en spuiten

Getty Images

Met een wattenstaafje in je oren wroeten? Beter van niet! Maar hoe maak je je oren dan goed schoon? Misschien is dat wel helemaal niet nodig.

In principe reinigt de gehoorgang zichzelf van een teveel aan oorsmeer. Vers smeuïg oorsmeer droogt namelijk vanzelf in en wordt korrelig. De huid van de gehoorgang wordt vanaf het trommelvlies langzaam vernieuwd richting de gehoorgang en neemt zo het oorsmeer mee naar buiten. Ook het kaakgewricht speelt een rol bij de reiniging van het oor. Door kauwen, gapen en praten masseert het korreltjes oorsmeer naar de uitgang van de gehoorgang.[ITEMADVERTORIAL]

Deze natuurlijke reiniging in combinatie met normale lichaamshygiëne is meestal voldoende. Denk aan douchen en het wassen van de oorschelp met water. Als je van nature veel oorsmeer hebt, kun je tijdens het douchen de gehoorgang met lauw water spoelen. Zorg in ieder geval dat er geen zeepresten in je oor achterblijven: dit kan het oorsmeer aantasten of irritatie veroorzaken.

Oorsmeer

Het is dus niet nodig om oorsmeer zelf te verwijderen. Gebruik een wattenstaafje eventueel om de oorschelp en de gehooropening schoon te maken. Wroeten in je oren is uit den boze: het wattenstaafje mag nooit de gehoorgang in. Als je ervoor zorgt dat het wattenpluimpje zichtbaar blijft, ga je niet te diep en is de kans klein dat je het oorsmeer het oor weer in duwt.

Met een tissue kun je de gehoorgang ook goed schoon en droogmaken. Vouw de tissue om je pink, houd je hoofd zo schuin mogelijk en breng je pink in je oor zonder te forceren. Om je oor te drogen is een minuutje föhnen ook een optie.

Heb je vaker last van een verstopt oor? Met dagelijks een druppeltje olie kun je het oorsmeer soepel houden. Je voorkomt dan ook uitdroging van de wand van de gehoorgang. Hiermee stimuleer je de natuurlijke schoonmaakfunctie. Als je een gaatje in je trommelvlies of trommelvliesbuisjes hebt, kun je beter eerst even met een arts overleggen.

Hulpmiddelen

Pennen, haarspeldjes, paperclips... Mensen gebruiken allerlei hulpmiddelen om oorsmeer te verwijderen. Dit is echter niet zonder risico: de huid van de gehoorgang kan beschadigd raken en het oorsmeer kan zich ophopen (diep) in het oor. Sommige hulpmiddelen die bij apotheek of drogist verkrijgbaar zijn, hebben hetzelfde effect.

De oorsmeeroplossers die je bij de drogist en apotheek kunt kopen, lossen het oorsmeer niet echt op. Ze hebben hetzelfde effect als olie: het oorsmeer wordt dunner en weekt soms los van de gehoorganghuid. Sommige oplossers bevatten conserveringsmiddelen die een allergische reactie kunnen opwekken.

Uitspuiten

Bij een verstopt oor helpt zelf schoonmaken niet altijd voldoende. De huisarts of assistente kan je oor dan uitspuiten. Hij controleert vaak eerst of de klachten worden veroorzaakt door een prop oorsmeer. Als dat het geval is, spuiten ze lauw water in je gehoorgang. Als het water weer uit je oor stroomt, neemt het de prop mee. Zodra je gehoorgang goed opgedroogd is, kun je meestal weer prima horen en is het verstopte gevoel verdwenen.

Meestal krijg je een theedoek op je schouder gelegd en een opvangbakje onder je oor. Soms is het nodig om het spuiten een paar keer te herhalen of er moet een haakje aan te pas komen. Uitspuiten is over het algemeen pijnloos. Soms kun je een beetje duizelig worden. Het gefriemel in je oor kan een hoestbui veroorzaken, doordat de zenuw die naar je luchtpijp loopt ook langs het oor gaat.

Instrumenteel

Het is niet altijd mogelijk om je oren uit te laten spuiten. Bij een loopoor, een gaatje in het trommelvlies of als je een operatie hebt ondergaan om een gaatje in het trommelvlies dicht te maken bijvoorbeeld. Ook als na het uitspuiten een gehoorgangontsteking ontstaat, is het niet aan te raden om het uitspuiten nog eens te herhalen. De huisarts zal je dan doorverwijzen naar een KNO-arts.

Een KNO-arts gebruikt instrumenten (haakjes, lisjes en een stofzuigertje) om het oorsmeer zo voorzichtig mogelijk naar buiten te werken: het zogenaamde oortoilet. Vaak maakt de KNO-arts ook gebruik van een oormicroscoop. In de meeste gevallen is hij binnen enkele seconden klaar, maar soms kan het minutenlang duren.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • KNO