Breng je bloed naar de bloedbank

Bloed doneren, zo werkt het

Getty Images

Bloed is hard nodig. Bijvoorbeeld voor mensen die veel bloed verloren bij een operatie of ongeluk. Ook patiënten die te weinig rode bloedcellen of bloedplaatjes aanmaken, hebben soms een bloedtransfusie nodig. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, zamelt de bloedbank bloed in van donoren.

Sanquin regelt de inzameling van donorbloed. Er zijn afnamelocaties door het hele land. Als je tussen de 18 en 65 jaar bent, kun je je aanmelden als donor. Je ontvangt dan een uitnodiging voor een keuring. Daar beantwoord je een lijst met vragen om te bepalen of je voldoet aan alle veiligheidscriteria. Een arts meet je bloeddruk en hb-gehalte, neemt een paar buisjes bloed af en stuurt deze naar een laboratorium.

Voldoe je aan alle veiligheidscriteria, dan ontvang je binnen een paar weken een oproep voor je eerste donatie. Als uit de vragenlijst of bloedtest blijkt dat je geen bloed mag geven, krijg je daar schriftelijk bericht over.

Bloedafname

Ga je bloed geven? Zorg dat je uitgerust bent en van tevoren goed eet en drinkt. Neem je oproepkaart en legitimatiebewijs mee.

Voor elke donatie onderga je een kleine keuring. Je vult weer een vragenlijst in. De bloedbank wil bijvoorbeeld weten of je naar het buitenland bent geweest, een operatie hebt ondergaan, bent ingeënt of onlangs griep hebt gehad. Ook je bloeddruk en hb worden gecontroleerd. Als het veilig voor je is om bloed te geven, neemt een medewerker van de bloedbank via een naald in je arm een halve liter bloed bij je af. Dat duurt zo’n 10 à 15 minuten.

Na de bloedafname mag je nog even blijven zitten. Daarna kun je plaatsnemen in een ruimte waar soep, koffie, thee, broodjes en koeken klaar staan. Door wat te eten en drinken vul je de voedingsstoffen en het vocht wat je bent kwijtgeraakt weer aan. Als je je goed voelt, mag je weer naar huis. Het is verstandig om na de bloedafname even rustig aan te doen, zodat je lichaam zich herstelt. In totaal ben je ongeveer een uur kwijt met je bezoek aan de bloedbank.

Bestemming

Patiënten hebben meestal maar een bepaald bestanddeel van bloed nodig. Daarom scheidt een centrifuge jouw gedoneerde bloed in drie componenten: rode bloedcellen (erytrocyten), plasma en bloedplaatjes (trombocyten).

Rode bloedcellen gaan naar patiënten die veel bloed verloren hebben en mensen die zelf niet voldoende rode bloedcellen aanmaken. Het plasma is nodig bij de productie van medicijnen en voor mensen met zeer groot bloedverlies of brandwonden. De bloedplaatjes zijn bestemd voor patiënten met een kwaadaardige bloedziekte, zoals leukemie. Sanquin gebruikt soms een gedeelte voor wetenschappelijk onderzoek.

Om het overdragen van infecties te voorkomen, test Sanquin je bloed altijd op vijf ziektes, namelijk HIV, hepatitis B en C, syfilis en HTLV-I/II (een virus dat leukemie kan veroorzaken).

Vergoeding

In Nederland krijg je geen vergoeding voor je donatie. Sanquin vindt dat de veiligheid het meest gediend is met vrijwillige donors: mensen die geld zouden krijgen, vullen de vragenlijst over hun gezondheid misschien niet eerlijk in. Wel krijg je na een bepaald aantal donaties een symbolisch cadeautje om je te bedanken.

Hoe vaak

De bloedbank stuurt een oproep als ze jouw donatie weer nodig hebben. Als je een gewilde bloedgroep hebt, krijg je vaker het verzoek om langs te komen. Mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloed geven, vrouwen drie keer.

Route van je bloed

Voordat gedoneerd bloed bij een patiënt komt legt het een indrukwekkende reis af. Achter de schermen worden tientallen stappen gezet om bloed af te nemen, te screenen, te bewerken en te vervoeren naar een ziekenhuis. In deze video van Sanquin zie je welke bijzondere en technologische wereld schuil gaat achter bloeddonatie.

Bron 
  • Sanquin